Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yaşadıkları etik ikilemlerin mesleki hazları ile ilişkisinin incelenmesi: Küçükçekmece örneği
Investigating the relationship between the ethical dilemmas of physical education and sports teachers and their zest for work: A Küçükçekmece case
  1. Tez No: 686423
  2. Yazar: HAMDİ ÖZİVGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KARAÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, mesleki haz, etik ikilem, Physical education and sports, zest for work, ethical dilemma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları, etik ikilem durumlarını belirleyerek mesleki hazlarını nasıl etkilediğini ve mesleki hazları ile ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yaşadıkları etik ikilemlerin mesleki haz düzeylerine etkisini bazı demografik özelliklerle birlikte incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, erişilebilir örnekleme yöntemiyle seçilen İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet ve özel okullarda görev yapan %35'i (n:50) kadın ve %65'i (n:92) erkek olmak üzere 142 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin okullarda yaşadıkları etik ikilemleri ölçmek amacıyla Erdoğan (2018) tarafından geliştirilen“Okullarda Etik İkilem Ölçeği (OEİÖ)”ile beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin meslekten duydukları hazzı ölçmek amacıyla Erdoğan (2013) tarafından geliştirilen“Mesleki Haz Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 21 programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesi SPSS 21 programı kullanılarak yapılmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yaş, kıdem ve spor yapma sıklığı ile etik ikilem ve mesleki haz düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı, etik ikilem ve mesleki haz düzeylerinin cinsiyet ve çalışılan kurumun kademesi değişkenine göre karşılaştırılmasında t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p < .05 olarak alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki haz düzeylerinin yüksek olduğu yaşadıkları etik ikilem durumlarının ise orta düzeyde olduğu ve beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki haz düzeylerinin artması yaşanan etik ikilemlerin düşmesine, yaşadıkları etik ikilem durumlarının artması ise mesleklerinden aldıkları hazzın düşmesine sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleklerinde yaşadıkları etik ikilemler, mesleğe yönelik tutumlarını ve davranışlarını etkilemekte olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to identify ethical dilemmas that physical education and sports teachers may face while performing their tasks and to reveal how such dilemmas affect their zest for work. The ultimate purpose of this study was to examine the effects of ethical dilemmas of physical education and sports teachers on their zest for work by some of their demographic characteristics. The research is a descriptive study deploying the correlational design. The sample of the study was composed of a total of 142 physical education and sports teachers, 35% (n: 50) females and 65% (n: 92) males, employed in public and private schools affiliated to the Ministry of National Education in Küçükçekmece, Istanbul. The participants were selected with the convenience sampling method. As data collection tools, the“School Ethical Dilemmas Scale”(S-EDS) developed by Erdogan (2018) was used to measure the ethical dilemmas experienced by physical education and sports teachers in schools, and the“Zest for Work Scale”(ZWS) developed by Erdogan (2013) was utilized to measure the zest for work levels of the participants. The data were analyzed using the SPSS 21.0 package program. The Pearson Product-Moment Correlation Coefficient was calculated to reveal the relationships between the age, seniority, and frequency of doing sports and ethical dilemmas and zest for work levels among the participants. The T-test was used to compare their ethical dilemmas and zest for work levels by gender and the grade of the institution they work in. The significance level was accepted as p < .05. The research results revealed that the participating teachers experienced a large number of ethical dilemmas while having a moderate level of zest for work. Therefore, the increase in the number of ethical dilemmas would cause a decrease in the level of their zest for work. In this context, it can be asserted that the ethical dilemmas experienced by physical education and sports teachers affect their attitudes and behaviors towards their profession.