Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları problemler (Kayseri ili örneği)
The problems physical education and sport teachers encounter with on their professional lives (The sample of Kayseri city)
  1. Tez No: 279391
  2. Yazar: ÖMER HAKYEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF AYDOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Beden Eğitimi, Spor, Öğretmen, Beden Eğitimi Öğretmeni, İdareci, Veli, Öğrenci, Problem, Education, Physical Education, Sport, Teacher, Physical education teacher, Administrator, parents, student, problem
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları problemler, idarecilerle yaşadıkları problemler, beden eğitimi dersinin işlenişi açısından öğrencilerle yaşadıkları problemler, öğrenci velileriyle yaşadıkları problemler, çalıştıkları kurumdaki diğer öğretmenlerle yaşadıkları problemler, beden eğitimi dersinin işlenişinde materyal ve ders ortamı açısından yaşadıkları problemlere dayalı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Kayseri il genelinde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri oluştururken, örneklemi ise bu öğretmenler arasından ulaşılabilen ve hatasız veri elde edilen 165 beden eğitimi öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri analizi tekniklerinden, tanımlayıcı istatistiklerden ki-kare testi kullanılmış ve maddelerin analizleri yapılmıştır.Araştırma sonucuna göre Kayseri ili, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin görüşlerine göre, maddi anlamda kazancın yetersizliği, beden eğitimi ders saatlerinin yetersizliği ve araç gereç, tesis, salon gibi ders ortamına dayalı imkânsızlıkların olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada bunun yanında, okul yöneticilerinin, beden eğitimi öğretmenlerini çalışmalarından dolayı ödüllendirmede yetersiz kaldıkları görülmüştür. Diğer ders öğretmenlerinin sportif faaliyetleri yeterince desteklememesi, velilerin çocuklar için egzersiz ve oyunun önemi hakkında yeterince bilgiye sahip olmaması, merkezi sınavların öğrencileri sosyal ve sportif anlamda sınırlamaya zorlaması ve beden eğitimi dersine olan ilgiyi azaltması konularında problemlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was determined the problems physical education and sport teachers encounter with on their professional lives, with administrators, with students in terms of processing physical education courses, with parents, with other teachers at the same school, with material and learning environment in terms of processing physical education courses. While the universe of the research is the physical education and sport teachers who work in Kayseri, the samples were 165 physical education and sport teachers reached and obtained correct data among these teachers. The research was carried out in two stages. In the study chi-square test, one of the descriptive statistics of data analysis techniques was used and the materials were analyzed.According to the result of the research, it was reached that for the physical education and sport teachers who work in primary and secondary schools in Kayseri, there are some problems with the deficiency of earnings in financial sense, the deficiency of the hours of physical education courses, the classroom-based impossibilities like equipments, facilities and saloon. In the study, it was also concluded that teachers encounter problems on the subjects as inadequacy of administrators of school on rewarding physical education and sport teachers for their studies; other teachers don?t support enough to sporting activities; parents don?t have enough information about the importance of exercise and game for their children; central examination enforces students to limit social and sportive activities, and reducing of interest on physical education courses.