Doğu akdeniz'de paylaşım mücadelesi ve Türkiye'nin bu süreçteki rolü
Sharing fight in the Eastern Mediterrenean and Turkey's role in this period
- Tez No: 686441
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Enerji Bağımlılığı, Mavi Vatan, Türkiye, Hidrokarbon Yatakları, Kıyıdaş Devletler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya' da yaşanılan bu zaman diliminde ülkelerin egemenliklerini ve refah içinde yaşamlarını sürdürebilmelerinin en önemli temel kaynağı enerji bağımsızlığı olmuştur. Doğu Akdeniz, hidrokarbon yataklarına sahip olduğu için Akdeniz' e kıyısı olan ve olmayan tüm ülkeler için enerji bağımsızlığı özelinde çok fazla önem teşkil etmektedir.Türkiye enerji bağlamında dışa bağımlılığını bitirmek ve haklı olarak kendi sahasında enerji arama çalışmalarına başlamaktadır.Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ve kıyısı olmayan ülkeler, hidrokarbon yataklarının (petrol, doğalgaz vb.) kendi tekeline geçmesi için Türkiye'nin ve KKTC' nin haklarını ihlal ederek Türkiye'yiDoğu Akdeniz' de çok küçük bir alana hapsetmek istemişlerdir. Türkiye gerek diplomasi alanında gerekse mavi vatanın korunması ve haklarının sonuna kadar bilincinde olup arama faaliyetlerine başlamış olması ile fiili olarak varlığını tüm ülkelere kanıtlamıştır. Doğu Akdeniz'de çıkarılacak olan hidrokarbonların Türkiye üzerinden dünya pazarına taşınması ve bununla beraber hidrokarbonların Türkiye'nin kıta sahanlığında bulunması Türkiye'nin de enerji bağımlılığını tamamen sona erdirecektir.Doğu Akdeniz'de bulunan kıyıdaş devletler ile kıyıdaş olmayan devletlerin arasında yaşanan enerji savaşları bu bölgenin kaderini ciddi anlamda değiştirecek ve yaşanılacak olan bu durum bölgenin askeri ve siyasi anlamda huzurunun ve güvenliğinin bozulmasına zemin hazırlayacaktır. Yapılan bu araştırmada Türkiye'nin tezinin doğru olduğu ispat edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been the theindependence of energythat has become the main source for a country to surviveıtssovereignity and prosperitylife.SinceEasternMediterrenean has hydrocarbondeposits ,It has a significant role in terms of ındependence of energyfort he countriesthatare on the coast of Mediterreneanor not. Turkey has started to search for energyrightly in order to stop foreigndependency .Thecountrieswhichare on the coast of Mediterreneanor not, wanted to confineTurkey ,violating The Republic of North Cyprus, so as to monopolize the hydrocarbondeposits.Turkey has provenıtsactualassetboth in the field of diplomacy and protecting The Blue Homeland and defending the humanrights on the land.Hydrocarbonthatwill be unearthed in the EasternMediterrenean,isgoing to stop Turkey'sforeignenergydependencewithcarrying it in to the global market and having it on itysowncontinentalshelf.Energyfightbetween the countriesthatare on the coast of Mediterreneanor not, willabsolutelychange the region'sdestiny and it willalsoprepare aground for a military and politicalunrest. In thisstudy,It has beentried to maketrueTurkey'sthesis in the region. KeyWords: The EasternMediterrenean,EnergyDependence,The Blue Homeland,Turkey,HydrocarbonDeposits,CoastalCountries