Diplomatik protokol iletişimi ve kriz yönetimi
Diplomatic protocol communication and crisis management
- Tez No: 686440
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE SARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Güç Unsurları, Protokol, Kriz, Çerçeveleme, Diplomacy, Power Elements, Protocol, Crisis, Framing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüz uluslararası ilişkilerinde, ulusal çıkarların savunulması artık bildiri, diplomatik inisiyatif ve diplomatik muhtıra gibi klasik diplomasi yöntemlerinin çok ilerisine geçmiştir. Bugün pek çok devlet, yabancı kamuoylarının gözünde olumlu imaj yaratmak amacıyla aktif kamu diplomasisi çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmanın amacı, artık klasik diplomasi yöntemlerinin yeterli olmadığı devletlerarası ilişkilerde protokol esaslarının doğru kullanılması, diplomasi ve protokol kavramlarının ilişkilendirilmesi ve seçilen örneklem dahilinde yaşanmış bazı krizlerin çerçevelenerek incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada protokol çeşitlerine göre yaşanmış diplomatik krizler incelenirken Entman'ın çerçeveleme teorisinden derin ilham alınmıştır. Başarılı ve başarısız yönetilen yaşanmış bazı krizlerin protokol çeşitlerine göre sınıflandırılarak çerçevelenmesi ve analiz edilmesiyle literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's international relations, the defense of national interests has now gone far beyond classical diplomacy methods such as the declaration, diplomatic initiative, and diplomatic memorandum. Today, many states are actively conducting public diplomacy studies to create a positive image in the eyes of foreign public opinion. This study aims to use the protocol principles in interstate relations where classical diplomacy methods are not sufficient anymore, associate diplomacy and protocol concepts, and examine some crises experienced within the chosen sample by framing. In this study, while examining the diplomatic crises experienced according to protocol types, deep inspiration was taken from Entman's framing theory. It is aimed to contribute to the literature by classifying, framing, and analyzing some crises that have been successfully and unsuccessfully managed according to protocol types.