A Study on historical plasters
Tarihi sıvalar üstüne bir çalışma
  1. Tez No: 68645
  2. Yazar: ELİF AKKUZUGİL
  3. Danışmanlar: TÜREL SARANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi sıvalar, su buharı geçirgenlik özelliği, tanecik dağılımı
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihi binalardaki sıva kullanımının binanın uzun dönemdeki performansına etkilerini bulmaktır. Daha önce Şahin (1995) tarafından bir restorasyon mimarı gözüyle incelenmiş olan sekiz ahşap karkas konuttan alınan sıva örnekleri üzerinde bazı fiziksel deneyler gerçekleştirilmiştir. Bu seçilen evlerde üç çeşit sıva kullanımı gözlenmiştir, kerpiç sıvalar, kireç sıvalar ve alçı sıvalar. Bu üç sıva tipinin genel özellikleri açıklanmıştır. Özellikle, sıvaların su buharı geçirgenliği üzerinde durulmuştur. Bu özelliğin diğer fiziksel özelliklerle, özellikle kerpiç sıvaların tanecik dağılımıyla ilişkisi incelenmiştir. Gözenekliliğin ve ısı performansının su buharı geçirgenliğine etkisinin yanısıra duvarların su buharı geçirgenliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of tins stedy is to find out tbe effete of faster nsage on the femgterat performance of timber framed booses. Soma physical properties of- the plaster samples taken from eight timber framed houses, which were studied fey Şahin (1995) before, from a restoration architect's point of view, are tested. Three types of plaster esag© is observed in Hie bouses selected, which are mud plasters. İme plasters and- gypsum plasters. The teste characteristics of these three types of piasters are explained. Especially, water vapor permeability property of plasters îs examined. Its relationship. with other physical properties, especially wllli partide size distributions of mad plasters, is searched. Besides, file water IIIvapor permeability of walls, the effects of porosity and thermal performance on water vapor permeability property is discussed. Keywords : Historical plasters, water vapor permeability property, particle size distribution IV