Effects of icon, color and gender of learning performance in hypertex
Hypertex ortamında ikon ve renk kullanımının ve cinsiyetin öğrenmeye etkileri
  1. Tez No: 68644
  2. Yazar: ZEYNEP AKŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hypertext, Ekran Tasarımı, İkon ve Renk Kullanımı, Cinsiyet Farkları, Öğrenme Performansı vı, Hypertext, Screen Design, Icon and Color Usage, Gender Differences, Learning Performance IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz HYPERTEXT ORTAMINDA İKON VE RENK KULLANIMININ VE CİNSİYETİN ÖĞRENMEYE ETKİLERİ Akşehirli, Zeynep Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Canan Çilingir Haziran 1997, 132 sayfa Bilgisayarlar kullanımı yaygınlaştıkça, insan ve bilgisayar arasındaki arayüz ergonomistler tarafindan daha bir dikkatle gözönüne alınmaya başladı. Yeni gelişen bir araç olan hypertext, öğrenme amacıyla da kullanılan bilgi değişimi ortamlarından biridir. Bu tez, hypertextteki ikon ve renk parametreler ile cinsiyetin öğrenme üzerindeki etkilerini incelemektedir. Performans ölçütleri hız, doğruluk, yorgunluk ve akılda kalmayla ilgilidir. Herbiri pasaj okuma ve soru cevaplama kısımlarından oluşan, doksanaltı deney yapılmıştır. Hem objektif ölçütler hem de deneklerin sübjektif yargılan kaydedilmiştir.Sonuçların analizi, bağımsız değişkenlerin (ikon, renk ve cinsiyet) performans ölçütleri üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, sözü geçen etkileri, bu etkilerin olası sebeplerini ve uygulamalardaki etkilerini tartışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ICON, COLOR AND GENDER ON LEARNING PERFORMANCE IN HYPERTEXT Akşehirli, Zeynep M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan Çilingir June 1997, 132 pages As the computer usage becomes more widespread, interface between computers and human began to be considered more thoroughly by ergonomists. Newly emerging tool, hypertext, is one of the information exchange media on computers which is used for learning purposes. This thesis analyzes the effects of icon usage and color parameters of hypertext and gender on learning performance. Performance measures were related to the speed, accuracy, fatigue, and retention of information. Ninety-six experiments, each consisting of passage reading and question answering parts, were carried out. Both objective measures and the subjective evaluations of subjects were recorded. mAnalysis of these measures indicated significant effects of factor variables (icon, color and gender) on response variables. This study discusses these effects and possible reasons and further implications of these effects on specific applications.