Türkiye'de pandemi yönetimi politikaları ve sağlık ekonomisine etkileri: COVİD-19 örneği
The management policies of pandemy in Turkey and its effect on the healt economies: The case of COVİD-19
  1. Tez No: 686477
  2. Yazar: NURULLAH ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ARMAĞAN ÖRKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi Yönetimi, Sağlık Ekonomisi, Covid-19, Pandemic Management, Health Economics, the Covid-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın konusunu 2019 yılının Aralık ayında Çin Halk Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde küresel düzeye yayılan ölümcül Covid-19 salgını ile Türkiye'nin mücadelesi, izlediği politikalar ve aktörler üzerinden analizi oluşturmaktadır. Günümüz toplumlarını belirsizlikler içeren risk toplumu olarak niteleyen yaklaşımlardan esinlenilerek biyolojik bir afet türü olan salgınla mücadele, önce afet yönetimi sürecinin iki önemli unsuru olan risk yönetimi ve kriz yönetimi kavramlarıyla ilişkilendirilmekte, ardından Türkiye'nin her iki aşamaya denk gelen politikaları, kamu politikası yaklaşımlarından süreç yaklaşımı yardımıyla aşamalar halinde değerlendirilmektedir. Yazının amacı; Türkiye'nin risk yönetimi süreci kapsamında değerlendirilen hazırlık planı ve sağlık altyapısı ile kriz yönetimi aşamasında benimsemiş olduğu tedbir stratejisi kapsamında salgına müdahalesi, toplumsal bilinçlendirme çalışmaları, sosyal hareketliliğin azaltılması, ulaşım ve dolaşımın sınırlandırılması, ekonomik düzenlemeler, toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ile aşamalı normalleşme süreçlerini ele almaktır. Özellikle toplumun açıklık ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda bilgilendirilmesi, uygulanan politikaların kanıta dayalı olarak belirlenmesi, sürecin yönetiminde aktörler arası işbirliği ve eşgüdüm olması, aktörlerin sorumluluk alanlarının belirlenmesi, alınan tedbirlerde ölçülü davranılarak istisnai koşulların düzenlenmesi bu sürecin yürütülmesinde gözetilen ilkeler olmuştur. Toplumsal yaşamı felce uğratan, devletlerin sınırlarını kapatmasına ve şehirlerin karantina altına alınmasına yol açan, sağlık altyapısı başta olmak üzere ekonomik yapıları alt üst eden, etkileri henüz tam olarak ölçülmese de derin olacağı varsayılan bu salgın sürecinde Türkiye'nin deneyimi ve mücadelesinin gelecekte karşılaşılabilecek riskler karşısında uygulanacak olan politikaların belirlenmesinde bir model olabileceği varsayılmaktadır. Literatür taraması yöntemiyle, güncel veriler ve kaynaklar taranarak hazırlanan çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç başlık halinde kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study, occurring in December of 2019 in China and spread globally in a short time, with Turkey's fight against the deadly epidemic of Covid-19 is an analysis of the policies and actors over. Inspired by today's society of the approach qualifies as a risk society, including uncertainties fighting secretion a biological disaster type, two important elements of the risk management and is associated with the concept of crisis management and then policies on stage with the aid of the process approach to public policy approach corresponding to each stage of Turkey's disaster management process before It is evaluated. The aim of Turkey's risk management processes within the scope of the assessed preparedness plans and health infrastructure of crisis management which was adopted at the stage of measures strategy of intervention epidemic scope, social awareness, reduction of social mobility, limiting the transportation and circulation, economic regulation, progressive social solidarity to deal with the normalization processes. In particular, informing the society in line with the principles of openness and transparency, determining the policies applied based on evidence, cooperation and coordination between actors in the management of the process, determining the areas of responsibility of the actors, and regulating exceptional conditions by taking the measures taken have been the principles observed in the execution of this process. Crippling social life, the state of the closure of the border and that led to the quarantine of the city, especially in health infrastructure, economic structure upside that effect will be applied yet exactly the opposite not measured well depth will be the default Turkey's experience and the risks that may be encountered in the future of the fight against this epidemic process It is assumed to be a model for determining existing policies. The study, which was prepared by scanning the current data and sources with the literature review method, was organized under three titles, except for the introduction and conclusion sections.