Kardiyopulmoner bypass uygulanan hastalarda ACT'nin post-operatif dönemde trombosit düzeyine etkisinin retrospektif araştırılması
Retrospective investigation of the effect of ACT on platelet level in the post-operative period in patients undergoing cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 686499
  2. Yazar: SELAMİ KALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN GÜR, DOÇ. DR. SELAMİ GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner Bypass, Aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı, Trombosit, Cardiopulmonary Bypass, Activated clotting time, Platelet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Açık kalp cerrahisinde kardiyopulmoner bypass (KPB) esnasında, kanın ekstrakorporeal devrelerde pıhtılaşmadan dolaşabilmesi için antikoagülasyon yapılmalıdır. Gerekli antikogülasyonun sağlandığının tespiti için ise Activated clotting time (ACT) yani aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı ölçümü yapılır. Yaptığımız bu retrospektif çalışmada KPB süresince ölçülmüş ACT değerlerinin, postoperatif dönemdeki Trombosit(PLT) sayılarına etkisi, preoperatif dönemdeki PLT sayıları ile karşılaştırılmıştır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde 2019-2020 yılları arasında KPB ile açık kalp cerrahisi uygulanan 40 hasta yaş, cinsiyet, kilo, KPB süresi, ACT değerleri, ameliyat öncesi ve sonrasındaki PLT değerleri açısından incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastalar ameliyat süresince ölçülmüş en yüksek ACT değerleri baz alınarak 480-700 arası ve 700 üzeri olmak üzere 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. İstatistiksel analiz için Bağımsız Örneklem T ve Ki-Kare testleri uygulandı. Trombosit düzeyinin ACT'den bağımsız olarak azaldığını tespit ettik. Hem Grup I'de (p=0,000) hem de Grup II'de (p=0,000) postoperatif trombosit düzeyi preoperatif trombosit düzeyine oranla istatiksel olarak anlamlı şekilde düşüş göstermiştir. Grupların kendi içindeki bu anlamlı düşüşe karşılık gruplar arasında herhangi bir değişim gözlemlenmemiştir (p>0,05). Trombosit düzeyinin her iki gruptaki istatiksel olarak anlamlı düşüşün sebebinin ACT düzeyi değil kardiyopulmoner bypassın ve ekstrakorporeal dolaşım devre elemanlarının etkisiyle oluştuğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
During cardiopulmonary bypass (CPB) in open heart surgery, anticoagulation should be performed to allow blood to circulate in the extracorporeal circuits without coagulation. In order to determine that the necessary anticoagulation is achieved, Activated clotting time (ACT) is measured. In this retrospective study we conducted, the effect of ACT values measured during CPB on Platelet (PLT) numbers in the postoperative period was compared with the PLT numbers in the preoperative period. 40 patients who underwent open heart surgery with CPB between 2019-2020 in Tekirdağ Namık Kemal University Cardiovascular Surgery Clinic were examined in terms of age, gender, weight, CPB duration, ACT values, preoperative and postoperative PLT values. The patients included in the study were divided into two groups of 20 each, between 480-700 and over 700, based on the highest ACT values measured during the operation. Independent Sample T and Chi-Square tests were used for statistical analysis. We found that the platelet level decreased independently of ACT. Postoperative platelet level decreased statistically significantly in both Group I (p = 0.000) and Group II (p = 0.000) compared to preoperative platelet level. Despite this significant decrease within the groups, no change was observed between the groups (p> 0.05). We think that the reason for the statistically significant decrease in the platelet level in both groups was not the ACT level but the effect of cardiopulmonary bypass and extracorporeal circulatory circuit elements.