Application of remote sensing in archocology
Uzaktan algılamanın arkeolojiye uygulanması
- Tez No: 68652
- Danışmanlar: PROF. DR. AY MELEK ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: uzaktan algılama, arkeoloji, uydu görüntüleri, remote sensing, archaeology, satellite images in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Öz UZAKTAN ALGILAMANIN ARKEOLOJİYE UYGULANMASI Erdoğar, Nalan Jale Master, Arkeometri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ay Melek Özer Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Hülya Yıldırım Eylül 1997, 151 sayfa Bu tezde, İç Anadolu Bölgesi uydu görüntüleriyle incelenmiştir. Uydu görüntüleri üzerine bilinen arkeolojik buluntu alanları (Şekil 3.6), laboratuvar ortamında arkeolojik açıdan önemli olabilecek yeni yerleri, bulabilmek amacıyla işaretlenmiştir. Bu bağlamda, uydu görüntülerinden bilgi edinmek amacıyla sayısal imge işleme ve zenginleştirme teknikleri kullanılmıştır. Uzaktan algılamanın arkeolojiye uygulamasının bir avantajı da arkeolojik yerlere zarar vermeden inceleme yapılabilmesi ve çalışmaların laboratuvar ortamında tekrarlanabilmesidir. Bu teknik sayesinde arkeologlar alanı genişçe inceleyerek aynı anda arkeolojik kalıntıların konumlan ve komşulukları hakkında bilgi edinebilirler. Buluntu alanlarının birbirleriyle olan ilişkileri uydu görüntüleriyle irdelenebilir. Uzaktan algılamanın temel ilkelerine kısaca değinilerek uygulama alanları ve arkeolojiyle olan ilgisi anlatıldı. Arkeolojik alanların bilgisayar ortamında araştırılabilmesi için uzaktan algılamanın bazı metotları uygulandı. I.Ü. Prehistorya Anabilim dalınca yürütülen Aksaray, Nevşehir, Niğde İlleri Ortak Yüzey Araştırması Uzay Arkeolojisi Orta Anadolu Pilot projesi çerçevesinde karşılaşılan zorluklar ve geliştirme olasılıkları tartışıldı. Uzaktan algılamanın arkeolojiye yönelik diğer uygulamaları özetlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF REMOTE SENSING IN ARCHAEOLOGY Erdoğar, Nalan Jale M. Sc, Department of Archaeometry Supervisor: Prof. Dr. Ay Melek Özer Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hülya Yıldırım September 1997, 151 pages In this thesis, the site survey area of Central Anatolia is investigated with the satellite images. The known archaeological places are marked on the satellite image (Figure 3.6) to infer and discover new archaeologically important sites in the laboratory. The digital image processing and enhancement techniques are used to extract information from the satellite images. Among the advantages of using the remote sensing in archaeology are that it is a nondestructive technique and repeatability of the studies is possible. By the use of remote sensing, archaeologists can investigate a site broadly and this way be informed about all archaeological sites within the same environment in the same neighborhood at the same time. Archaeological places can also be examined easily from the satellite images. After a short reviw of the principles and the basis of the remote sensing with its application areas and their relevance to archaeology are described. Known applications of remote sensing to archaeology are summarized. The probable methods of application of the technology for an automated search for archaeological sites are attempted. Difficulties in the application and possibilities of improvement are discussed using the Central Anotolian Surface Pilot Survey of University of Istanbul, Chair of Prehistory.