Pore strucure of starch based food materials by network modelling
Nişastalı gıda maddelerinin gözenek yapılarının ağ modelleme yöntemi ile incelenmesi
  1. Tez No: 68651
  2. Yazar: VOLKAN ERKUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KATNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Porous media, porosity, pore structure, pore size distribution, network modelling, starch-based foods, drying, puffing, extrusion, dehydration
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz NİŞASTALI GIDA MADDELERİNİN GÖZENEK YAPILARININ AĞ MODELLEME YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Erkutlu, Volkan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Zeynep Katnaş Nisan 1997, 121 sayfa Bu çalışmanın ana amacı tek boyutlu ağ modellemesi tekniği ile çoğu bağlantılı gözeneklerden oluşmuş bir yapıya ve yüksek gözeneklilik katsayısına (0.54-0.90) sahip nişasta kökenli gıda maddelerinin gözenek yapısını incelemek amacıyla bir benzetim modeli kurmaktır. Bu tip gıda maddeleri bağlantısız gözenekler de içermektedir. Bu amaçla,“Chessmen Butter Cookies (Pepperidge Farms)”(bisküvi) ve“Wonder White Sandwich Bread (ITT Continental Baking Co.)”(ekmek) için daha önce elde edilmiş deneysel gözeneklilikkatsayısı, gözenek boyutu dağılımı ve gözeneklere civa girme eğrisi verileri oluşturulan benzetim modelinden elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Önerilen tek boyutlu ağ yapısı modelinin parametreleri gözeneklerin birim hücre içindeki yerleşim biçimi, birim hücredeki birim kare boyutu, gözeneklerin uzunluğu, birim hücrenin boyutları ve gözenek dağılımlarını sağlayacak rastgele sayı üretimi için kullanılan köken sayı olarak seçilmiştir. Çalışmanın sonucunda önerilen tek boyutlu ağ yapısı modelinin çoğu bağlantılı gözeneklerden oluşmuş, yüksek gözeneklilik katsayısına sahip materyellerin mikroskopik gözenek yapısını öngörmekte başarılı olduğu ve bağlantısız gözeneklerin yerlerini öngörebildiği bulunmuştur. Birim hücre boyutlarının gözeneklilik katsayısını, gözenekliliği yüksek materyaller için etkilediği gözlenmiştir. Bunun nedeni ise hem gözeneklilik katsayısı, hem de gözenek boyutu dağılımı ile civa girme eğrisi deneysel verilerle uyum içinde olacak bir benzetim modelinde, birim hücre boyutlarının tüm gözenek oriyantasyonları ile yeterince büyük ve küçük gözeneklerle katıyı içerecek biçimde düzenlenmesi gerekliliğidir. Köken sayı gözeneklilik katsayısını etkilememiştir, çünkü birim hücre içindeki seçilme şansı eşit çok sayıda gözenek (bisküvi için 750000, ekmek için 2500000 civarında) bulunmaktadır. Yüksek gözenek katsayılarına sahip materyallerin gözenek yapılarının benzetim modelinin deneysel verilere uygunluğunu sağlayabilmek için tüm gözenek boyutu aralığında düzenlibir dağıtım yapmanın yeterli olmadığı, dağıtımın tüm aralığı daha küçük aralıklara böldükten sonra düzenli biçimde yapılması gerektiği bulunmuştur. Aralık sayısı bisküvi için üç, ekmek için ise 12 olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler. Gözenekli ortam, gözeneklilik katsayısı, gözenek yapısı, gözenek boyutu dağılımı, ağ modelleme tekniği, nişastalı gıda maddeleri, kurutma, kabarma, ekstruzyon, dehidrasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PORE STRUCTURE OF STARCH-BASED FOOD MATERIALS BY NETWORK MODELLING Erkutlu, Volkan M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Zeynep Katnas April 1997, 121 pages The main objective of the present study is the simulation of the pore structure of highly interconnected, intermediate to high porosity (0.54-0.90) starch-based food materials which also contain non- interconnected pores using 1-D (one-dimensional) network modelling. For this purpose, the experimental data previously collected for the porosity, pore size distribution and mercury intrusion curves of Chessmen Butter Cookies (Pepperidge Farms) and Wonder White Sandwich Bread (ITT Continental Baking Co.) were used to provide comparison between simulated and experimental values. The parameters of the proposed 1-D network model were the placement of 111the pore segments within the unit cell, the unit square length within the unit cell, the length of the pore segments, the unit cell dimensions and the seed number used in random number generation for the distribution of the pore segments within the unit cell. It was found that the proposed 1-D network model can readily be used to simulate the microscopic pore structure of highly interconnected, intermediate to high porosity materials predicting the locations of non-interconnected pores. It was observed that the unit cell dimensions become important in the case of high porosity materials. This is because simulation of the porosity which matches with experimental data on the intrusion curve and pore size distributions requaire a large enough unit cell size to account for pore orientations together with a representative amount of small and large pores and solid space. The seed number did not affect the porosity results since the unit cell contains quite a large numbers of pore segments (around 750000 for cookies and 2500000 for bread sample) all of which have equal chances of being selected without distorting the experimental distributions. It was found that the whole diameter range has to be subdivided into smaller pore ranges in order to be able to simulate the pore structure of intermediate to high porosities. The whole diameter range was subdivided into three smaller ranges for cookies, while 12 smaller ranges were used to simulate the pore structure of bread. IV