A 3D experimental study on the stability coefficients for breakwaters armoured with antifer blocks under breaking waves
Koruma tabakası antifer olan dalgakıranların kırılan dalga koşulları altında stabilite katsayılarının belirlenmesine ait 3 boyutlu deneysel bir çalışma
- Tez No: 75704
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antiferler'le koruma tabakası teşkil edilmiş dalgakıran, hasar, stabilite katsayısı, Hudson'un stabilite denklemi, kınlan dalga vı, Antifer armoured breakwater, damage, stability coefficient, Hudson's stability formula, breaking waves. $3.«« 3& : pi, . >t
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz KORUMA TABAKASI ANTÎFER OLAN DALGAKIRANLARIN KIRILAN DALGA KOŞULLARI ALTINDA STABÎLİTE KATSAYISILARININ BELİRLENMESİNE AİT 3 BOYUTLU DENEYSEL BİR ÇALIŞMA YÜNCÜ, Hakan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez danışmanı: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Yardımcı tez danışmanı: Doç. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Eylül 1998, 98 Sayfa Bu tezde koruma tabakası antifer bloklardan oluşan bir dalgakıran modeli hazırlanmış, model üzerinde kırılan dalga şartları altında düzensiz dalgalarla ve koruma tabakası eğimleri 1/1.5, 1/2 1/2.5 ve 1/3 için deneyler yapılmıştır. Deneyler dalga kanalında 1/31.08 lik bir model ölçeğinde yürütülmüştür. Bu model ölçeğinin seçilmesinin ardındaki temel sebep daha önce aynı kanalda yapılan deneylerle bir karşılaştırma yapabilme, zaman ve maliyet açısından ekonomi sağlayabilmektir. Uygulanan düzensiz dalgaların dalga boyu 2.01 m. ile 7.08 m ve dalga periyodu 6.86 saniye ile 10.77 saniye arasında değiştirilmiştir. Dalgakıranın tüm koruma tabakası eğimleri ile kırılan dalga şartlan için Hudson denklemine göre hesaplanan Kd değerleri tartışılmıştır. Ayrıca aynı model ölçeği ve parametreleri kullanılarak yürütülen iki ve üç boyutlu deney sonuçlan bu çalışmanın sonuçlan ile karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 3D EXPERIMENTAL STUDY ON THE STABILITY COEFFICIENTS FOR BREAKWATERS ARMOURED WITH ANTIFER BLOCKS UNDER BREAKING WAVES YÜNCÜ, Hakan M. Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER September 1998, 98 Pages In this study, a three-dimensional laboratory model of a rouble mound breakwater was constructed with antifer armour units. In order to make a comparison and for the sake of economy, experiments were conducted in a wave flume with a model scale of 1/31.08. Experiments with irregular waves! under breaking wave conditions were conducted for armour layer slopes of Cot a =1.5, Cot a = 2.0, Cot a = 2.5, Cot a = 3.0 both for the trunk and the head sections of the breakwater designed with antifer armour units. For the experiments, irregular waves ranging between 2.01 m and 7.08 m in wave height and between 6.86 s and 10.77 s in wave period are used in prototype. Stability coefficient Kd values from Hudson's Equation were obtained and discussed for breaking conditions for all the slopes tested. Additionally the results of the existing two and three dimensional experiments with the same model scale and parameters are compared with the results of this study. in