Acil yoğun bakım ünitesinde sepsis tanısıyla yatan hastaların volüm değerlendirilmesinde sol ventrikül çıkış yolu obstrüksiyonu ölçümünün rolü
The role of measurement of left ventricular outlet obstruction in the volume assessment of patients hospitalized with a diagnosis of sepsis in the emergency intensive care unit
  1. Tez No: 686602
  2. Yazar: MUSTAFA EMİN SERİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE ÖZLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis, septic shock, left ventricular outflow tract, inferior vena cava, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sepsis ve septik şok önemli bir sağlık problemidir ve yönetimi zordur. Sepsis yönetiminde volüm durumunun ve mortalitenin öngörülmesi büyük kolaylık sağlamaktadır. Biz yaptığımız çalışmada sol ventrikül çıkış yolu (LVOT) obstrüksiyonunun volüm değerlendirmedeki rolünü değerlendirmeyi amaçladık. Ayrıca LVOT obstrüksiyonu düzeyinin mortaliteyi öngörmede bir rolü olup olmadığını incelemek istedik. Çalışmamıza sepsis veya septik şok tanısı konmuş, acil yoğun bakım ünitesine alınmış, 18 yaş üzeri ve gebe olmayan 116 hasta dahil edildi. Çalışmamızda ultrasonografik olarak parasternal uzun aks veya apikal beş boşluk penceresinden, eğer bu iki pencereden ölçüm yapılamıyorsa subksifoid pencereden LVOT pik velosite ölçümü ve inferior vena kava maksimum ve minimum çaplar ölçüldü. Hastaların demografik verilerinin yanı sıra, inferior vena kava kollapsibilite ve distansibilite indeksleri hesaplanarak volüm durumları tahmin edildi ve kaydedildi. Kaydedilen tüm veriler arasında istatistiksel analizler gerçekleştirildi. Hastaların 68'i (%58,6) erkek, 48'i (%41,4) kadındı. Hastaların medyan yaşı 72,5 (İKA 19) olarak hesaplandı. LVOT pik velosite ölçümünün; hastaların volüm durumundan etkilenmediğini, mortaliteyi öngörebildiğini ve sepsis ve septik şok hastalarını ayırabildiğini tespit ettik. Sepsis ve septik şok hastalarında LVOT pik velosite ölçümünün; volüm değerlendirme yönteminden çok, hastaların mortalitesini öngörmede kullanışlı olabileceğini ve sepsis ile septik şok hastalarını birbirinden ayırabileceğini tespit ettik. Anahtar Kelime: sepsis, septik şok, sol ventrikül çıkış yolu, inferior vena kava, mortalite
Özet (Çeviri)
Sepsis and septic shock are important health problems and are difficult to manage. In the management of sepsis, predicting the volume status and mortality provides great convenience. In our study, we aimed to evaluate the role of left ventricular outflow tract (LVOT) obstruction in volume assessment. We also wanted to examine whether the level of LVOT obstruction has a role in predicting mortality. One hundred sixteen patients over the age of 18 who were admitted to the emergency intensive care unit with a diagnosis of either sepsis or septic shock, and who were not pregnant were included in our study. In our study, LVOT peak velocity measurement and inferior vena cava maximum and minimum diameters were measured ultrasonographically. LVOT peak velocity was measured from the parasternal long axis or apical five-chamber window, and, from the subxiphoid window if these two windows could not be accessed. In addition to the demographic data of the patients, the inferior vena cava collapsibility and distensibility indexes were measured and calculated, and the patients' volume status was estimated and recorded. Statistical analysis was performed among all recorded data. Sixty-eight (58.6%) of the patients were male and 48 (41.4%) were female. The median age of the patients was 72.5 years (IQR 19). We found that the LVOT peak velocity measurement was not affected by the volume status of the patient, it predicted mortality and could differentiate patients with sepsis and septic shock. We found that LVOT peak velocity measurement in patients with sepsis and septic shock may be useful in predicting the mortality of patients rather than a volume assessment method and that it can distinguish sepsis and septic shock patients from each other.