Pes planuslu bireylerde yüksek hız düşük amplitüdlü (HVLA) talus manipulasyonunun baropodometrik parametreler üzerine anlık etkisinin araştırılması
Immediate effect of high speed low amplitude (HVLA) talus manipulation on baropodometric parameters in individuals with pes planus
- Tez No: 686622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BAŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Talus Manipülasyon, Baropodometri, Ayak Plantar Basıncı, Ayak, Chiropractic, Talus Manipulation, Baropodometry, Foot Plantar Pressure, Foot
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmanın amacı, yüksek hız düşük amplitüdlü (HVLA) talus manipülasyonunun baropodometrik parametreler üzerine anlık etkisini araştırmaktır. Pes planuslu, 18-40 yaş aralığında 52 kişi gönüllü olarak çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar, çalışma grubu (n:26; 16 erkek,10 kadın), kontrol grubu (n:26; 12 erkek, 14 kadın) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Uygulama öncesi her katılımcıya yaş, boy, kilo, meslek, ayakkabı numarasının sorulduğu demografik bilgiler anketi yapıldı. Çalışmaya katılan tüm bireyler öncelikle baropodometri cihazında değerlendirildi ve statik analizleri kaydedildi. Çalışma grubuna HVLA talus manipülasyonu (anterior talus çekme/uzun eksen distraksiyonu) uygulandı. Kontrol grubuna ise sham (plasebo) teknik ile kayropraktik uygulama başlangıç pozisyonu verildi. Uygulamalardan hemen sonra baropodometrik analiz tekrarlandı. Yaptığımız ölçümler ve analizler sonucunda talus manipülasyonu uyguladığımız çalışma grubunda ön ayağa binen yük manipülasyon sonrasında anlamlı olarak arttı (p0,05). Sonuç olarak; talus manipülasyonunun proprioseptif etkiler yarattığı ve uygulamanın anlık etki ile ayak plantar basınç yük dağılımını değiştirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the immediate effect of high velocity low amplitude (HVLA) talus manipulation on baropodometric parameters. 52 volunteers between the ages of 18-40 with pes planus were included in the study. Participants were randomly divided into two groups as the experimental group (n: 26; 16 men, 10 women) and the control group (n: 26; 12 men, 14 women). Before the application, a demographic information questionnaire was conducted in which each participant was asked about age, height, weight, profession and shoe size. All individuals participating in the study were first placed on a baropodometry device and their static analysis was recorded. HVLA talus manipulation (anterior talus pull / long axis distraction) was applied to the experimental group. The control group was given the starting position for chiropractic application with sham (placebo) technique. Baropodometric analysis was repeated immediately after the applications. As a result of our measurements and analyzes, the load on the forefoot increased significantly after manipulation in the experimental group in which we applied talus manipulation (p 0,05). As a result; It was determined that talus manipulation created proprioceptive effects and the application changed the foot plantar pressure load distribution with immediate effect.