Sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan kalsiyum oksalat (CAOX) kristalizasyonu üzerine eşkina balığı (sciaena umbra) taşı ve limon suyu kombinasyonunun etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of combination of sciaena umbra stone and lemon juice on experimentally generated calcium oxalate (CAOX) crystalization in rats
  1. Tez No: 686629
  2. Yazar: SEVGİ GEZER AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKİNAZ KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Hemşirelik, İç Hastalıkları, Biochemistry, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, CaOx kristalizasyonu, Eşkina Balığı taşı, Limon suyu, Sıçan, Kidney stone, Caox crystallization, Thrush stone, Lemon juice, Rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen böbrek taşlarının son yıllarda görülme sıklığının hızla artması ve tekrarlama oranının %50'leri bulması bu alanda çalışmalar yapılmasını önemli kılmaktadır. Çalışmamızda 12 gün boyunca içme sularına %0,75 Etilen Glikol uygulanan sıçanlarda CaOx kristalizasyonu oluşturularak 8 saatlik açlık sonrası 1ml kombinasyon gavaj yolu ile uygulanmış olup, kombinasyonun CaOx üzerindeki etkisi histopatolojik ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılmıştır. Bir grupta kombinasyonun koruyucu etkisi, bir diğer grupta kombinasyonun tedavi edici etkisi incelenmiş olup, bir grupta kontrol grubu olarak tutulmuştur. Her bir grupta 10 sıçan olmak üzere çalışmamızda 8-10 haftalık wistar cinsi toplam 30 sıçan kullanılmıştır. Koruyucu etkisinin test edildiği grupta taş oluşumunun gözlenmesi sonucunda koruyucu grup girişimleri 12. günde sonlandırılmış ve bu gruptaki sıçanlar sakrifiye edilmeyerek 15 günlük dinlenme periyoduna alınmıştır. Dinlenme periyodu sonunda idrarda CaOx kristallerinin görülmesi nedeni ile bu gruba sade limon suyu uygulaması yapılarak tedavi grubu 1 olarak adlandırılmıştır. Kontrol grubu, tedavi grubu 1 ve tedavi grubu 2 den 0., 7., 14., 21. ve 28.günde alınan idrar örneklerinde Ca ve Mg değerlerlerinde artış, ürik asit ve kreatinin değerlerlerinde düşüş gözlemlenmiştir. Eşkina balığı taşı ve limon suyu kombinasyonun uygulanması ile önemli miktarda artan idrar hacmi bu kombinasyonun diüretik etkisi olduğunu göstermiştir. Deney sonunda alınan kan örneklerinde üre ve Ca'da değişiklik olmazken, Mg değerlerinde düşüş, , kreatininde artış gözlemlenmiştir. Böbrek kesitleri ise Hematoksilen-Eozin (HE) ve Pizzolato's (PZ) boyama yöntemleri ile histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Kontrol grubunun karaciğerlerinde normal görünüm saptanırken, Tedavi grubu 1'in karaciğerlerinde dejeneratif değişiklikler ve tek hücre nekrozları dikkati çekmiş olup tedavi grubu 2'de normale yakın bir görünüm saptanmış olup kombinasyonun histolojik yapının bozulmasını önleyebildiği düşünülmüştür. Mide, bağırsak ve vezika urinariaların gruplara göre histopatolojik incelemelerinde patolojik bulgu saptanmamıştır. Böbreklerdeki osteokalsin bulgularında kontrol grubunda negatif olan ekspresyonların tedavi grubu 1'de arttığı, tedavi grubu 2'de azaldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak elde ettiğimiz bulgulardan kontrol grubuna tedavi grubu 2'nin değerlerinin yakınlığı eşkina balığı taşı ve limon suyu kombinasyonunun böbreklerde tedavi edici yönde etkisinin olduğunu ve bu alanda mevcut verilerin desteklenmesi ve farklı deneysel modellemeler ile böbrek taşı üzerine etkisinin araştırılmasının literatüre önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in the incidence of kidney stones, which adversely affect the quality of life, and the 50% recurrence rate make it important to carry out studies in this area. In our study, CaOx crystallization was created in rats administered 0.75% Ethylene Glycol to drinking water for 12 days, and 1 ml of the combination was administered by gavage after 8 hours of fasting, and the effect of the combination on CaOx was investigated by histopathological and biochemical methods. The protective effect of the combination in one group and the therapeutic effect of the combination in another group were examined, and it was kept as a control group in one group. A total of 30 Wistar rats, 8-10 weeks old, were used in our study, with 10 rats in each group. As a result of the observation of stone formation in the group whose protective effect was tested, the interventions of the protective group were terminated on the 12th day and the rats in this group were not sacrificed and were taken to a 15-day rest period. Because of the presence of CaOx crystals in the urine at the end of the rest period, plain lemon juice was applied to this group and it was named treatment group 1. An increase in Ca and Mg values, and a decrease in uric acid and creatinine values were observed in the urine samples taken from the control group, treatment group 1, and treatment group 2 on the 0th, 7th, 14th, 21st , and 28th days. Urine volume, which increased significantly with the administration of the combination of thrush stone and lemon juice, showed that this combination had a diuretic effect. While there was no change in urea and Ca in the blood samples taken at the end of the experiment, a decrease in Mg values and an increase in creatinine were observed. Kidney sections were evaluated histopathologically with Hematoxylin-Eosin (HE) and Pizzolato's (PZ) staining methods. While a normal appearance was found in the livers of the control group, degenerative changes and single-cell necrosis were noted in the livers of treatment group 1, and a near-normal appearance was detected in treatment group 2, and it was thought that the combination could prevent the deterioration of the histological structure. According to the groups, histopathological examinations of stomach, intestine and vesica urinaria did not reveal any pathological findings. It was observed that the expressions of osteocalcin in the kidneys, which were negative in the control group, increased in treatment group 1 and decreased in treatment group 2. As a result, we think that the closeness of the values of treatment group 2 to the control group, that the combination of thrush stone and lemon juice has a therapeutic effect on the kidneys, and that supporting the existing data in this field and investigating its effect on kidney stones with different experimental models will provide important contributions to the literature.