Bir grup tiroid hastasının panoramik görüntülerinde laringeal kartilaj kalsifikasyon varlığının değerlendirilmesi
Evaluation of the presence of laryngeal cartilage calcification inpanoramic images in a group of thyroid patients
  1. Tez No: 686644
  2. Yazar: ŞEYDA İRİAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN AKÇİÇEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsifikasyon, laringeal kıkırdak, panoramik radyografi, tiroid hastalıkları, Calcification, laryngeal cartilage, panoramic radiography, thyroid diseases
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yumuşak doku kalsifikasyon/ossifikasyonları; normalde kemikte biriken minerallerin yumuşak dokuda birikmesi şeklinde tanımlanır. Diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan panoramik görüntülerde laringeal kartilaj kalsifikasyonu, karotid arter kalsifikasyonu, tonsilolit, sialolit, lenf nodu kalsifikasyonu ve stilohiyoid ligament kalsifikasyonu en sık karşılaşılan yumuşak doku kalsifikasyonlarıdır. Tiroid ve tritiseöz kıkırdaklar larinks kıkırdakları içinde en fazla kalsifikasyon gösteren kıkırdaklardır. Hiyalin kıkırdak yapısında olduklarından yaş ilerledikçe kalsifiye olma eğilimi gösterirler. Tiroid kıkırdağın kalsifikasyonu hayat boyu devam edip yaşla birlikte artmaktadır. Tiroid hastalıkları toplumda çok sık karşılaşılan hastalıklar olup kemik metabolizması dahil birçok sistemi etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı tiroid hastalarının panoramik görüntülerinde tiroid ve tritiseöz kıkırdak kalsifikasyon varlığının araştırılmasıdır. Çalışmamızda Ocak 2019 ile Mart 2021 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na başvuran 18 yaş ve üzeri 173 bireyin (82 çalışma grubu, 91 kontrol grubu) panoramik görüntüleri incelenmiştir. Çalışma grubu ve kontrol grubu arasında kalsifikasyon görülme yaşı benzer bulunmuştur. Bununla birlikte tiroid hastalarında sağlıklı gruba göre tiroid ve tritiseöz kartilaj kalsifikasyon görülme sıklığı anlamlı derecede daha fazla bulunmuştur (p=0,000). Bu sonucun sebebi olarak tiroid bezindeki mekanik ve hormonal değişimlerin kalsifikasyonları etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The deposition of minerals in soft tissues that normally deposited in the skeleton are called soft tissue calcification/ossifications. Laryngeal cartilage calcifications, carotid artery calcification, tonsillolith, sialolith, calcified lymph nodes, and stylohyoid ligament ossification are the most common soft tissue calcifications that are seen on the panoramic images which dentists are frequently used. Thyroid and triticeous cartilages are the most common cartilages that show calcification among the larynx cartilages. Since they are hyaline cartilage, they tend to calcify with age. Calcification of the thyroid cartilage continues throughout life and increases with age. Thyroid diseases are very common diseases in the society and affect many systems, including bone metabolism. The aim of this study is to investigate the presence of thyroid and triticeous cartilage calcifications in panoramic images of thyroid patients. In our study, panoramic images of 173 individuals (82 study group, 91 control group) aged 18 and over, who applied to Hacettepe University, Faculty of Dentistry, Department of Dentomaxillofacial Radiology between January 2019 and March 2021 were examined. The calcification age was found similar between the study group and the control group. However, the incidence of thyroid and tritiseous cartilage calcifications was found significantly higher in thyroid patients compared to the healthy group (p=0.000). It is thought that the reason of this finding could be the mechanical and hormonal changes that may affect calcifications in the thyroid gland.