Metotreksat (MTX)'ın oluşturduğu testis hasarı üzerine resveratrol'ün etkisinin histokimyasal ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Histochemical and biochemical investigation of the effect of resveratrol on testicular damage caused by methotrexate (MTX)
  1. Tez No: 686647
  2. Yazar: EMİNE SARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANAT GÜLLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: MTX, HSP70, CPT1C, KISS1, Kaspaz, MTX, HSP70, CPT1C, KISS1, Caspase
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bir folik asit antagonisti olan MTX, kanser, romatoid artrit ve sedef hastalığı gibi birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. MTX'in reaktif oksijen türlerinin oluşumunu arttırarak toksik etkiler meydana getirdiği belirtilmiştir. Son yıllarda araştırmalar, MTX uygulamasından kaynaklanan yan etkileri azaltmak için antioksidan materyallerin kullanım ve etkinliği üzerinde yoğunlaşmıştır. RES, antioksidan özelliklere sahip bir fitoaleksin olup çok çeşitli gıdalarda, özellikle üzüm çekirdeğinde bulunur. RES, kemoterapi gibi uygulamalarda oksidatif stresi azaltmak için önemli bir antioksidan olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmaların çoğu sadece biyokimyasal bulgulara ve HE ile boyanmış ışık mikroskobik bulgulara yer vermektedir. Araştırmamızda biyokimyasal incelemede TAS, TOS, OSI'nin yanı sıra TT, NT, DS, IMA gibi parametreler de kullanarak hasar seviyesinin hem doku hem de kanda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Histopatolojik incelemede MSB, HE ve PAS ile ışık mikroskobik değerlendirme yapılması, immunohistokimyasal incelemelerde ise farklı antikorlar (kaspaz-3, -8, -9, KISS1, HSP70, CPT1C) kullanarak, testis dokusunda meydana gelen hasar ve boyanma şiddetinin derecesine göre seminifer tübüldeki hücreler ile interstisyel alandaki Leydig hücrelerinin bu hasardan nasıl etkilendiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Sonuç olarak MTX akut testis hasarını oksidatif stres ile oluşturmaktadır. RES ise akut testiküler hasarı antioksidan ve diğer özellikleriyle önlemektedir. Bu etkinin değerlendirilmesinde TAS, TOS, OSI, TT, NT, DS, IMA kullanılabilecek biyokimyasal parametrelerdir. Oksidatif hasar sonucu oluşan apoptotik etkinin belirlenmesinde kaspaz-3, -8, -9 antikorları, testiküler hasarın hücrelerdeki immunreaktivitesini göstermek için HSP70 ve CPT1C antikorları kullanılabilir. KISS1'in ise antioksidan etkiye sahip olabileceği ve kemoterapotik ilaçların yan etkilerini azaltabileceğini öngörmekteyiz. Bunun için hem in vivo hem de in vitro çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
MTX, a folic acid antagonist, is widely used in the treatment of many diseases such as cancer, rheumatoid arthritis and psoriasis. It has been stated that MTX creates toxic effects by increasing the formation of reactive oxygen species. In recent years, research has focused on the use and effectiveness of antioxidant materials to reduce side effects from MTX administration. RES is a phytoalexin with antioxidant properties and is found in a wide variety of foods, particularly grape seeds. RES is used as an important antioxidant to reduce oxidative stress in applications such as chemotherapy. Most of the studies conducted only include biochemical findings and light microscopic findings stained with HE. In our study, it was aimed to evaluate the damage level in both tissue and blood by using parameters such as TT, NT, DS, IMA as well as TAS, TOS, OSI in biochemical examination. Light microscopic evaluation with MSB, HE and PAS in histopathological examination, and in immunohistochemical examinations, using different antibodies (caspase-3, -8, -9, KISS1, HSP70, CPT1C), seminiferous analysis according to the degree of damage and staining severity in the testicular tissue. It was aimed to investigate how the cells in the tubule and Leydig cells in the interstitial area are affected by this damage. As a result, MTX causes acute testicular damage with oxidative stress. RES prevents acute testicular damage with its antioxidant and other properties. TAS, TOS, OSI, TT, NT, DS, IMA are biochemical parameters that can be used to evaluate this effect. Caspase-3, -8, -9 antibodies can be used to determine the apoptotic effect resulting from oxidative damage, and HSP70 and CPT1C antibodies to show the immunoreactivity of testicular damage in cells. We predict that KISS1 may have an antioxidant effect and reduce the side effects of chemotherapeutic drugs. Both in vivo and in vitro studies are needed for this.