Kliniğimizde görülen nazal polipli kronik rinosinüzit hastalarının uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long-termoutcomes of chronic rhinosinusitis patientswith nasal polyps in our clinic
- Tez No: 686646
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SEMA BAŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: nazal polip, doksisiklin, makrolid, osteit, Lund-Mackey, nasal polyp, doxycycline, macrolide, osteitis, Lund-Mackey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Başlık: Kliniğimizde Görülen Nazal Polipli Kronik Rinosinüzit Hastalarının Uzun Dönem Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Nazal polipli kronik rinosinüzit tedavisinde kullanılan uzun dönem antibiyotik tedavisinin etkinliğini değerlendirmek ve yaşam kalitesine olan etkisini belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya NPKRS tanısı konulan erişkin 72 hasta dahil edilmiştir. Hastalar altı aylık takip döneminde üç kez değerlendirilmiş ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. İlk ve son değerlendirmeler nazal endoskopiyi de içeren KBB muayenesi SNOT-22, SF-36 anketleri, Lund–Mackey skoru ve Kennedy-osteit skoru ile yapılmıştır. İlk vizit sırasında Prick testi uygulanmıştır. Hastalar aldıkları tedavilere göre üç gruba ayrılmıştır; sadece İNKS (grup 1), İNKS ve makrolid grubu antibiyotik(grup 2), İNKS ve doksisiklin grubu antibiyotik (grup 3). Antibiyotikler sekiz hafta düşük doz olarak kullanılmıştır. Tüm hastalar ek olarak nazal irrigasyon uygulamıştır. Tedaviden fayda görmeyen hastalara intrapolip triamsinolon enjeksiyonu yapılmıştır. Takip sırasında opere edilen hastaların doku örnekleri eozinofili açısından değerlendirilmiştir. İlk vizitte hastaların 35'inde (%48,6) osteit olduğu izlenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 72 hastanın; 43'ü (%59,7) erkek, 29'u (%40,3) kadın cinsiyette saptanmıştır. Yaş ortalamaları; erkek cinsiyette 47,67 ±16,26, kadın cinsiyette 50,21 ±15, tüm hastalara bakıldığında 48,69± 15,71 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda 72 hastanın 68'ine deri Prick testi yapılmış 32 (%47,1) 'sinde pozitif olduğu görülmüştür. Samter's triadı tüm hasta grubunda 8 kişide (%11,1) saptanmıştır. Grup 3'te polip evrelerinde azalma saptanırken (p0,05). Grup 2 ve grup 3'te Lund-Mackey skorlarında azalma anlamlı bulunmuştur (p=0,045, p=0,049). Grup 1'de ise Lund-Mackey skorlarında anlamlı değişim saptanmamıştır (p>0,05). Grup 1 (p=0,016) ve grup 2'de (p=0,005) Kennedy-osteit skorlarında zamanla artış olduğu görülmüştür. Tedavi grupları arasında SNOT-22 skoru ve SF-36 puanları değişimleri açısından fark görülmemiştir. Triamsinolon enjeksiyonu yapılan hastalarda yapılmayanlara göre polip evreleri, SNOT-22, Lund-Mackey ve Kennedy-osteit skorlarında anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda NPKRS hastalarında düşük doz verilen doksisiklin tedavisi ile klinik ve radyolojik iyileşmenin diğer gruplardan daha iyi olduğu saptanmıştır. Nazal polipli kronik rinosinüzitte daha fazla hasta sayısı içeren gruplarla daha uzun süre izlem yapılacak çalışmaların medikal tedavi algoritmasının düzenlenmesine katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Subject: Evaluation of Long-TermOutcomes of Chronic Rhinosinusitis Patientswith Nasal Polyps in Our Clinic Objective: To evaluate the effectiveness of long-term antibiotic therapy used in the treatment of chronic rhinosinusitis with nasal polyps and to determine its effect on quality of life. Method: 72 adult patients diagnosed with NPCRS were included in the study. The patients were evaluated three times during the six-month follow-up period and the results were compared statistically. Initial and final evaluations were made with ENT examination including nasal endoscopy, SNOT-22, SF-36 questionnaires, Lund–Mackey score, and Kennedy-osteit score. Prick test was applied during the first visit. The patients were divided into three groups according to the treatments they received; only INS (group 1), INS and macrolide group antibiotics (group 2), INS and doxycycline group antibiotics (group 3). Antibiotics were used as low dose for eight weeks. All patients additionally applied nasal irrigation. Intrapolyp injection of triamcinolone was administered to patients who did not benefit from the treatment. Tissue samples of patients who were operated during follow-up were evaluated for eosinophilia. At the first visit, osteitis was observed in 35 (48.6%) of the patients. Results: Of the 72 patients who participated in our study; 43 (59.7%) were male and 29 (40.3%) were female. Average age; It was found to be 47.67 ±16.26 in male gender, 50.21 ±15 in female gender, and 48.69± 15.71 in all patients. In our study, skin prick test was performed on 68 of 72 patients and it was found to be positive in 32 (47.1%). Samter's triad was detected in 8 patients (11.1%) in the entire patient group. While a decrease in polyp stages was detected in Group 3 (p0.05). A significant decrease in Lund-Mackey scores was found in group 2 and group 3 (p=0.045, p=0.049). There was no significant change in Lund-Mackey scores in Group 1 (p>0.05). In group 1 (p=0.016) and group 2 (p=0.005), Kennedy-osteit scores increased over time. There was no difference between the treatment groups in terms of changes in SNOT-22 score and SF-36 scores. There was no significant change in polyp stages, SNOT-22, Lund-Mackey and Kennedy-osteit scores in patients who received triamcinolone injection compared to those who did not. Conclusion: In our study, it was determined that clinical and radiological improvement was better with low-dose doxycycline treatment in NPCR patients than in other groups. We think that studies in which groups with a larger number of patients will be followed for a longer period of time in chronic rhinosinusitis with nasal polyps will contribute to the regulation of the medical treatment algorithm.