Biosorption of lead by a white-rot fungus
Beyaz çürükçül mantar ile kurşun biyosorbsiyonu
  1. Tez No: 68668
  2. Yazar: AYLA DÖLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Phanerochaete chrysosporium, ağır metal arıtımı, kurşun. vı, Biosorption, Phanerochaete chrysosporium, heavy metal removal, lead. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ BEYAZ-ÇÜRÜKÇÜL MANTAR İLE KURŞUN BİYOSORPSİYONU Dölek, Ayla Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülkü Yetiş Eylül 1997, 94 sayfa Bu çalışmada, bir beyaz çürükçül mantar olan Phanerochaete chrysosporium ile Pb(H) biyosorpsiyonu araştırılmıştır. Canlı hücrelerle yapılan ilk deneyler Pb(ü) metalinin mantar üremesi üzerinde ters etki yarattığını göstermiştir. Canlı, aktif olmayan ve ölü Phanerochaete chrysosporium hücreleri ile yapılan Pb(II) sorpsiyonu deneylerinde en yüksek adsorpsiyon hızı ve adsorptif kapasiteye, aktif olmayan hücrelerin; en düşük değerlere ise canlı hücrelerin sahip oldukları görülmüştür. Bu nedenle bundan sonraki kinetik ve denge çalışmaları aktif olmayan Phanerochaete chrysosporium hücreleri ile gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan, Pb(II) bağlanması olayının her üç tip biyokütle tarafından Freundlich sorpsiyon modeli ile açıklanabildiği görülmüş; bu, adsorpsiyonun düzgün olmayan bağlanma yüzeylerinde gerçekleştiğini gösterrmiştir. Çalışmanın bu aşamasındaki bulgular, ayrıca, toplam Pb(II) bağlanmasının yansının biyoakümülasyon ile diğer yansının ise biyosorpsiyon ileolduğunu göstermiştir. Aktif olmayan hücrelerle gerçekleştirilen kinetik çalışmaları, başlangıç sorpsiyon hızının başlangıç Pb(II) konsantrasyonunun bir fonksiyonu olduğunu göstermektedir.. Daha sonra, pH, sıcaklık, çalkalama hızı, biyokütle konsantrasyonu ve kültür yaşı gibi operasyonel parametrelerin etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmalardan başlangıç pH'ı 2'den 5'e çıkarıldığında adsorptif kapasitenin artarak pH 5'te 80 mg Pb(II)/g maksimum değere ulaştığı görülmüştür. En iyi sıcaklık 35°C ve en iyi çalkalama hızı 200 rpm olarak belirlenmiştir. Mantar yaşı arttıkça adsorptif kapasitede meydana gelen azalma, hücre yüzey yapısının önemini vurgulamıştır. Uygulanan asit ve baz ön-işleme tekniklerinin aktif olmayan Phanerochaete chrysosporium hücrelerinin Pb(II) sorpsiyon kapasitelerini arttırmakta etkili oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOSORPTION OF LEAD BY A WHITE-ROT FUNGUS Dölek, Ayla M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 1997, 94 pages In the present work, biosorption of Pb(II) by a white-rot fungus, called Phanerochaete chrysosporium was studied. Preliminary studies with live cells of this fungi demonstrated the adverse effect of Pb(II) on fungal growth associated with reduced Pb(II) adsorption capacity. A comparative study on the sorption of Pb(II) by live, inactive and dead cells of Phanerochaete chrysosporium revealed that both the adsorption rate and the adsorptive capacity are the highest with inactive cells, and the lowest with live cells. Hence, the proceeding kinetic and equilibrium studies were held with inactive cells of Phanerochaete chrysosporium. On the other side, the binding of Pb(II) by all three types of cells could be described by Freundlich sorption model. The experimental findings from this stage of the study have also shown that half of total Pb(II) uptake with inactive cells was due to bioaccumulation and the other half by biosorption. Kinetic studies carried out with inactive cells have indicated that the minitial sorption rate was a strong function of initial Pb(II) concentration. Then, the effect of operational parameters such as pH, temperature, agitation rate, biomass concentration and culture age were investigated. From these studies, adsorptive capacity was found to increase as initial pH increased from 2 to 5 with the highest capacity of 80 mg Pb(II)/g dry weight attained at this pH. Optimum temperature and agitation rate for Pb(II) sorption were obtained to be 35°C and 200 rpm, respectively. Adsorptive capacity was observed to decrease as fungi became older indicating the importance of cell surface structure. Applied acid and alkali pretreatment techniques were found to be effective means of increasing the sorptive capacity of inactive cells of Phanerochaete chrysosporium.