The Physical formation of historic urban environment: A case study Doğanbey and Yenice districts, Ankara
Tarihi kentsel çevrenin fiziksel oluşumu: Ankara, Doğanbey ve Yenice mahalleleri örneği
- Tez No: 68669
- Danışmanlar: NECVA AKÇURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Doğanbey Mahallesi, Yenice Mahallesi, Tarihi Kentsel Doku, Fiziksel Oluşum, Kentsel Geçmiş, Kentsel Durum, Yerleşme özellikleri, Yapı Parseli, Devamlılık, Dönüşüm, Değişme. vı, Ankara, Doğanbey District, Yenice District, Traditional Urban Texture, Physical Formation, Urban Past, Urban Condition, Settlement Characteristics, Building lot, Survival, Transformation, Change. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
ÖZ TARİHİ KENTSEL ÇEVRENİN FİZİKSEL OLUŞUMU: ANKARA, DOĞANBEY VE YENİCE MAHALLELERİ ÖRNEĞİ Doğan, Süleyman Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü, Restorasyon Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: öğ. Gör. Necva Akçora Eylül, 1997, 344 sayfa. Ankara kentinin içerdiği ikili yapıdan dolayı, Ulus Tarihi Kent Merkezi'nin geleneksel dokuları dönüşmeye ve çökmeye devam etmekte, özellikle Doğanbey ve Yenice mahalleleri çevresi kentsel iş merkezinin parçası olarak bu durumun en kötü ve karmaşık örneğini oluşturmaktadır. 1990 yılı onaylı Ulus Kent Merkezi Koruma imar Planı ile problemlerin karmaşık yapısının üstesinden gelinmeye çalışılmış, fakat planlama yaklaşımının ikili yapının diğerine yaslanmasından dolayı, koruma kararlan, geleneksel dokunun sadece yapısal özelliklerini içermiş ve dokusal olanları dışlamıştır. Dolayısıyla alanın geleceği kapsamlı bir dönüşüm gibi görünmektedir. Halbuki kentsel tarihi boyunca geçirdiği ardışık yapısal süreçlerin sonucunda oluşmuş bir kentsel çevreye sahip Ankara kentinin tanımlı bir parçası olarak, Doğanbey ve Yenice mahalleleri de kendilerinin geleneksel doku olarak tanımlanmasını sağlayan üstüste kültürel safhalardan oluşan bir kentsel geçmişe sahiptir, böylece koruma çalışmalarının amaçlaması gereken alanın geleneksel özelliklerini kaybetmeden devamlılığının ve kent bütünün bir parçası olarak gelişmesinin sağlanması olmalıdır. Fiziksel çevrenin oluşumu ve bugünkü yapısı üzerine kurulacak kapsamlı bir çalışma, korunması gerekli geleneksel özelliklerin ve bu özelliklerin içerdiği üstesinden gelinmesi gerekli sorunların çıkarımına yardımcı olacaktır ve ancak o zaman alanın yeniden tanımlanması kentle bütünleşme yolunun belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PHYSICAL FORMATION OF HISTORIC URBAN ENVIRONMENT: A CASE STUDY DO?ANBEY AND YENİCE DISTRICTS, ANKARA Doğan, Süleyman M.S., Department of Architecture - Restoration Supervisor: Inst. Necva Akçora September, 1997, 344 pages. Mainly because of the structural duality of the city, the traditional urban textures of Ulus Historical Town Center are continuing to transform and decline, especially the nearby environment of Doğanbey and Yenice districts gives the worst and complex features of deterioration as being a part of CBD. The complexity of the problem was tried to be overcome by the Conservation Project of Ulus CBD which was approved in 1990. Redefinition of the area by the planning attitude rests on the other side of duality and conservation decisions were directed only to the building features of the traditional urban texture, thus those which are textural were excluded. Therefore, (comprehensive) transformation seems to be the future fate of the area. As a defined part of Old Ankara which has an urban environment formed by consecutive structural processes which the city went through, the physical environments of Doğanbey and Yenice districts have an urban past of overlapping cultural phases to cause to define them as traditional urban textures, hence the continuity of the area without losing its traditional characteristics and the improvement of the area being an integral part of the city must be the aim of the conservation trials. A comprehensive study on the present structure and the formation of the physical environment will help to derive out the characteristics tobe conserved and problems of them to be overcome. Then the redefinition of the area will help to draw the way of integration to the city.