Developing a tolerance package for rotational parts using autocad
Autocad kullanarak dönelparçalar için tolerans paketi geliştirilmesi
  1. Tez No: 68680
  2. Yazar: GÖKHAN BİRBİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tolerans, Geometrik Tolerans, İmalatta Tolerans, ADDTOL. vı, Tolerance, Geometric Tolerance, Tolerances on Machining, ADDTOL IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz AUTOCAD KULLANILARAK DÖNEL PARÇALAR İÇİN TOLERANS PAKETİ GELİŞTİRİLMESİ BİRBİL, Gökhan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİOĞLU Eylül 1997, 114 sayfa Bu çalışmanın amacı DXF dosyası formatında olan dönel parçalara boyutsal ve geometrik tolerans tahsisi için bir paket program (ADDTOL isimli) oluşturulmasıdır. Paket program; DXF tanıma modülü, boyutsal tolerans tahsis modülü, geometrik tolerans tahsis modülü ve DXF çıktı modülü olmak üzere dört temel modülden oluşmuştur.Dxf tanıma modülünde önceden ölçülendirilmiş DXF formatındaki çizim bütün ölçüleri ile tanımlanır ve bütün çizgiler etiketlenir. Boyutsal tolerans tahsis modülünde bireysel veya standarttan seçilen toleranslar uygulanır. Bu modüldeki standart doğrusal ve açısal boyutlara tolerans uygulanması için kullanılır (örnek: dış boylar, iç boylar, basamak boylan, yarıçaplar, dış yan çaplar, kırık kenarların boyuttan). Geometrik tolerans tahsis modülü hem bireysel geometrik tolerans uygulanması hem de genelde belirtilmeyen açısal ölçüler ve silindiriklik, bir çizginin veya yüzeyin profili, eksenellik, durum toleransları dışında kalan geometric toleranslar için kullanılan genel standarttan tolerans seçilmesi için kullanılmaktadır. DXF çıktı modülünde; seçilen boyutsal toleranslar ilgili boyuta ekleniyor, geometric toleranslar için ise hem geometrik tolerans hem de referans hangi geometrik toleransın o yüzeye verildiğini belirten bir ibare ile ilgili yüzeye eklenir. Sonuç olarak bu modül dosyayı DXF formatında kayıt ediyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A TOLERANCE PACKAGE FOR ROTATIONAL PARTS USING AUTOCAD BÎRBİL, Gökhan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİO?LU September 1997, 114 pages The present study aims to develop a package (called ADD-TOL) for assigning dimensional and geometric tolerances on rotational parts having a DXF file format. The package has four main modules; DXF recognition module, dimensional tolerance assignment module, geometric tolerance assignment module and DXF output module. mIn the DXF recognition module, initially dimensioned DXF formatted drawing of a part is recognized with all its dimensions and all lines are labeled. In the dimensional tolerance assignment module individual tolerances or tolerances selected from standard are applied. The standard used in this module is for the application of general tolerances for linear and angular dimensions(e.g. external sizes, internal sizes, step sizes, diameters, radii, distances, external radii and chamfer heights for broken edges). Geometric tolerance assignment module is used both to give individual geometric tolerances or to select tolerances from the standard which can be applied to geometrical tolerance characteristics, excluding cylindricity, profile of any line, profile of any surface, angularity, coaxiality, positional tolerances and total run-out. In the DXF output module; for dimensional tolerances, assigned values are added to the related dimension and for the geometric tolerances, both the geometric tolerance and datum is added to features with a comment that identifies which datum or geometric tolerance is given to the related feature. Finally this module saves the file in a DXF file format.