Proposals for the preservation of a group of houses in Ortamahalle-Akçaabat
Akçaabat Ortamahalle'deki bir grup yapının korunmasına yönelik öneriler (2 cilt)
  1. Tez No: 68679
  2. Yazar: PINAR GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: DR. NECVA AKÇURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ortamahalle, Sofa Çıkmalı Yapılar, Onaran Sorunları, Kullanım Sorunları, Koruma Sorunları, öneriler
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışma, Trabzon'un ilçelerinden Akçaabat'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ortamahalle'de yapılmıştır. Ortamahalle, geleneksel niteliklerini yapıların özellikleri, avluları ve yol dokusu açısından bir bütün olarak bugüne kadar korunmayı başarmış bir tarihi yerleşimdir. Alandaki geleneksel konutlar hala özgün fonksiyonlarım çok önemli değişikliklere maruz kalmadan sürdürmektedirler. Yapılan incelemelere göre, yapılarda yaşayan insanların, bulundukları çevreden ve yaşadıkları yapıdan memnun oluşları, daha uzun bir süre bu işlevin süreceğini göstermektedir. Ancak yapıların bakım ve onanma ihtiyacı vardır. Bu nedenle, kullanıcı bir takım sorunların ana kaynağı bilmeden onarımlar yapmaktadır.Bu çalışmanın amacı, mevcut yapı stoğu içerisinden seçilen ve benzer özellikler sunan bir konut grubu üzerinde çalışılarak sorunları tespit etmek, yapılarda oluşan sorunların türlerini ve nedenlerini saptayıp bunlara çözüm önerileri getirmektir. Çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışma yöntemi anlatılmaktadır. İkinci bölümde, Akçaabat'ın ve Ortamahallenin tarihçesi hakkında genel bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Akçaabat'ın yerleşim özellikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise Ortamahalle'nin çevre ve mimari özellikleri ele alınmıştır. Beşinci bölümde, çalışma konusu olan yapı türünün, yerleşim, mimari ve kullanım özellikleri anlatıldı. Altıncı bölümde ise yapıların strüktür ve malzeme yönünden sorunları ve sorunların nedenleri verildi. Yedinci bölümde kullanım problemleri ve nedenleri, sekizinci bölümde yapılardaki değişmişliklerin yarattığı problemler ve bunların nedenleri açıklandı. Dokuzuncu bölümde, yapılan incelemelerden çıkan sonuçlar ve çözüm önerileri verildi.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in Trabzon, in one of the oldest residential districts of Akçaabat called Ortamahalle. Ortamahalle is a historical district preserving its traditional qualities in characteristics of buildings, courtyards as well as street pattern. Old traditional houses still continue their function without major changes. It is understood from the survey that inhabitants are satisfied with their environment and buildings they live in and the residences may continue their function in future. But there is need for maintanence and repairs. Inhabitants repair their buildings without knowing the main sources of the problems. The aim of the study is to define the problems of a group of traditional houses which presents similar characteristics within the existing building stock to determine the types and their reasons m order to bring proposals for their solutions. Study is formed of 9 sections. The First Chapter is introduction which describes the methodology of the whole study. In the Second Chapter general information is given about the history of Akçaabat and Ortamahalle. In the Thirth Chapter, settlement characteristics of Akçaabat is given. In the Fourth Chapter, environmental and architectural characteristics of Ortamahalle is studied. In the Fifth Chapter, the building types their architectural, structural and usage characteristics are described. In the Sixth Chapter, structural and material problems and the reasons of those problems are given. In the Seventh Chapter, usage problems and their reasons, in the Eighth Chapter problems caused by changes at the buildings and their reasons is given. In the Ninth Chapter, conclusions on the problem types and their main causes are given. Besides, proposals for the solution of presented of problems is given.KeyWords: Ortamahalle,“Sofa”Projecting Houses, Rehabilitation Problems, Usage Problems, Conservation Problems, Proposals