Overproduction of neutral protease in (Bacillus subtilis)
Nötral proteazın (Bacillus subtilis) tarafından yüksek miktarda üretilmesi
  1. Tez No: 68683
  2. Yazar: AYSU GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nötral Proteaz, Bacillus subtilis, Mutasyon, Transdük- siyon, Regulasyon. vı, Neutral Protease, Bacillus subtilis, Mutation, Transduction, Regulation. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz NÖTRAL PROTEAZIN BACILLUS SUBTILIS TARAFINDAN YÜKSEK MİKTARDA ÜRETİLMESİ Günal, Aysu Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal Alaeddinoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Batum Ocak 1997, 77 sayfa Bu çalışmada, Bacillus'un bir endüstriyel susu olan Bacillus subtilis 31 'de nötral proteaz üretimi fizyolojik ve genetik bazlarda incelenmiş, enzim üretimi bakterilerin NTG ve UV mutajenik ajanlarına maruz bırakıldığı mutasyonal program yoluyla geliştirilmeye çalışılmıştır. Nötral ve alkalin proteazların kazein içeren DN ağarı üzerindeki bakteri kolonilerinin etrafındaki transparan degredasyon haloalarınıngözlemlenmesiyle tespiti için geliştirilmiş bir tarama prosedürü Bacillus cinsine ait çok sayıda susun incelenmesine imkan tanımıştır. Mutasyonal çalışmalar yoluyla nötral proteaz aktivitesi parental sustan % 7 - % 76 daha fazla olan 8 suş elde edilmiştir. Bacillus subtilis 31 'in yer aldığı ve karbon katabolit, nitrojen, fosfat ve mineral element etkilerinin araştırıldığı“regulasyon çalışmalarında”; Endüstriyel susta nötral proteaz aktivitesinin pH'ın düşmesiyle arttığı, en yüksek enzim aktivitesinin 42 °C civarında olduğu, galaktozun enzim aktivitesini arttırırken sukrozun düşürdüğü, laktoz, arabinoz, maltoz, melas, ve inülin gibi karbon kaynaklarının enzim aktivitesi üzerinde etkisi olmadığı gözlenmiştir. Enzim aktivitesinin, NH4CI kullanıldığında, nitrojen fazlalığı ve/veya eksikliğinde baskılanırken, 0.15 M'lık konsantrasyonda arttığı izlenmiştir. Kalsiyumun yüksek konsantrasyonları enzimin daha yüksek aktivitesine yol açarken, çinkonun varlığının aktivite üzerinde fazla bir etkiye sahip olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OVERPRODUCTION OF NEUTRAL PROTEASE IN BACILLUS SUBTILIS Günal, Aysu M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Gürdal Alaeddinoğlu Co-supervisor: Dr. Mehmet Batum January 1997, 77 pages In the present work, neutral protease production by an industrial strain of Bacillus {Bacillus subtilis 31) was analysed on physiological and genetical basis and the enzyme production was attempted to be improved through mutational programming in which the bacteria were treated with NTG and UV mutagenic agents. A screening procedure, developed for the detection of neutral and alkaline proteases by observation of their intransparent halo of lysis around the bacterial colonies on the DN agar containing casein plates, was employed to study a large number of strains of Genus Bacillus. 8 overproducer strains for neutral protease were obtained through mutational studies, with an increased activity in the range of 7 % - 76 % of that of the parental strain. Regulatory studies, involving carbon catabolite repression, nitrogen, phosphate and mineral element effect, were performed for the production of neutral protease by Bacillus subtilis 31. Neutral protease activity, with the industrial strain (S. subtilis 31) increased with decreasing pH. The highest enzyme activity was around 42 °C. Galactose increased the enzyme activity while sucrose decreased. Lactose, arabinose, maltose, molasses, whey, and inulin had no effect, as carbon and energy sources, on the enzyme activity. Enzyme activity was repressed by the excess and/or deficiency of nitrogen, but with 0.15 M concentration, enhancing the activity. While increased concentrations of calcium caused higher activity of enzyme, presence of zinc had no additional effect on activity.