Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmeye yönelik görüşleri
Views of social studies teachers and preservice teachers on out of school learning
- Tez No: 686917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TERCAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Öğrenme, Öğretmen ve Öğretmen Adayı, Sosyal Bilgiler, Out-Of-School Learning, Teacher and Teacher Candidate, Social Studies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye' de 2005 yılından itibaren eğitimde esas alınan yapılandırmacı yaklaşım gereği öğrenci merkezli, çok perspektifli ve çevre ile etkileşimin ön plana çıktığı bir eğitim öğretim sistemi esas alınmıştır. Sosyal bilgiler öğretim programı da bu esaslar dikkate alınarak öğrenmenin kalıcılığını sağlayacak ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirecek şekilde tasarlanmış ve programın odağında öğrenciler yer almıştır. Öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine aktif bir şekilde katıldığı ve merkezde yer aldığı okul dışı öğrenme etkinlikleri de bu konu da önemli bir yere sahiptir. Okul dışı öğrenme etkinlikleri ile öğrenciler sınıf duvarlarının veya okul binasının dışına çıkarak; yaparak ve yaşayarak, araştırıp inceleyerek ve var olan bilgiyi sentezleyerek bir sonuca varmakta ve birçok beceriyi de kazanmış olmaktadırlar. Öğrencilere birçok katkısı olan okul dışı öğrenme etkinliklerinin rehberi konumunda yer alan öğretmenlerinde bu konuda bilgi, beceri ve farkındalığa sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda araştırma da sosyal bilgiler öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmeye yönelik farkındalık durumlarını, bilişsel yapılarını ve uygulama durumlarını belirlemek olarak hedeflenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılarak yapılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizine tabii tutulmuştur. Araştırmanın çalışma gurubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırşehir ili merkez ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapan 20 Sosyal Bilgiler öğretmeni ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencisi 20 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre genel olarak öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmenin ne anlam ifade ettiği, dersin işlenişine ve öğrencilere sağladığı katkı konusunda farkındalık sahibi oldukları aynı zamanda sosyal bilgiler dersinde kullanılabilecek okul dışı öğrenme ortamları ile bulundukları şehirde yer alan okul dışı öğrenme ortamlarına örnekler verebildiği ve programda okul dışı öğrenme etkinliklerinin önerildiğine dair bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlerin geneli derslerinde okul dışı öğrenme etkinliklerine yer verdiklerini ve öğrencilere sağlamış olduğu katkıyı dile getirirken, bir kısım öğretmen ise uygulama sürecinde yasal işlemler, zaman sıkıntısı gibi birçok sorunla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarının bir kısmı lisans öğrenim süreçlerinde okul dışı öğrenme etkinliklerine katılmadığını ifade ederken katılanlar ise kendilerine birçok katkı sağladığını ifade etmişlerdir. Adaylar meslek hayatlarına başladıkları zaman gerekli koşullar sağlandığında okul dışı öğrenme etkinliklerine yer vereceklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
As a result of the constructivist approach that has been based on education in Turkey since 2005, a student-centered, multi-perspective and environmental interaction has been based on an educational training system. The social studies curriculum was also designed to ensure the permanence of learning and develop high-level thinking skills, taking into account these principles, and the focus of the program was on students. This issue also has an important place in the extracurricular activities in which students actively participate in educational activities and participate in the center. Through extracurricular learning activities, students come to a conclusion by going outside the classroom walls or school building; by doing and living, researching and examining and synthesizing existing knowledge, and they have gained many skills. Students should have knowledge, skills and awareness in their teachers, who are in the position of a guide to extracurricular learning activities that have many contributions. In this context, the research aims to determine the awareness States, cognitive structures and application states of social studies teachers and teacher candidates for out-of-school learning. The research was conducted using a phenomenon pattern from qualitative research methods. Data was collected using a semi-structured interview form and subjected to content analysis. In the study group of the research in the academic year 2020-2021, the Ministry of Education who work in secondary schools in the Central District of Kırşehir 20 Kırşehir Ahi Evran University in the academic year 2020-2021 teacher and Social Studies, Faculty of Education, Department of teacher candidates who are studying in social studies education consisted of 20 seniors. According to the data obtained as a result of the research, what it means for teachers and teacher candidates learning outside of school in general, they have awareness of its contribution to the course and students at the same time, in social studies that can be used out-of-school learning environments in which they are located located in the town with out-of-school learning environments in the program and can give examples of out-of-school learning activities were informed that was advised. In general, the teachers involved in the study included out-of-school learning activities in their courses and expressed the contribution they made to the students, while some teachers stated that they faced many problems in the implementation process, such as legal actions, Time shortages. Some of the teacher candidates stated that they did not participate in out-of-school learning activities in undergraduate education processes, while those who participated stated that they made many contributions to themselves. Candidates have stated that when they start their professional life, they will participate in out-of-school learning activities when the necessary conditions are met.