Etik liderliğin müşteri odaklı prososyal davranışlar üzerindeki etkisinde proaktif kişiliğin aracı rolü: Perakende-hizmet sektörü Çanakkale ili örneği
The mediating role of proactive personality in the effect of ethical leadership on customer-focused prosocial behavior: The case of retail- service industry in Çanakkale province
  1. Tez No: 686923
  2. Yazar: DİLARA IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN KANTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Müşteri Odaklı Prososyal Davranış, Proaktif Kişilik, Ethical Leadership, Customer-Oriented Prosocial Behavior, Proactive Personality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma etik liderlik, müşteri odaklı prososyal davranış ve proaktif kişilik değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırmanın amacı çerçevesinde ilgili literatür taranarak değişkenler arasındaki ilişkileri gösteren bir model geliştirilmiş ve modeli test etmek amacıyla Çanakkale ili perakende-hizmet sektöründe görev yapan 248 işgörenden anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler ile faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve anova testi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre etik liderlik algıları, perakende-hizmet sektörü çalışanlarının müşteri odaklı prososyal davranışlarını anlamlı olarak etkilemektedir. Aynı zamanda etik liderlik algılarının, müşteri odaklı prososyal davranışlar üzerindeki etkisinde proaktif kişiliğin kısmi aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç doğrultusunda perakende-hizmet sektörü çalışanlarının müşteri odaklı prososyal davranışlar sergilemesinde etik liderliğin ve proaktif kişiliğin önemi desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationships between ethical leadership, customer-oriented prosocial behavior and proactive personality variables. Within the framework of the purpose of the research, a model was developed showing the relationships between the variables by scanning the relevant literature, and data were collected from 248 employees working in the retail-service sector in Çanakkale with the survey technique to test the model. Factor analysis, correlation analysis, regression analysis and anova test were performed with the obtained data. According to the research findings, ethical leadership perceptions significantly affect the customer-oriented prosocial behaviors of retail-service sector employees. At the same time, it has been determined that the proactive personality has a partial mediating role in the effect of ethical leadership perceptions on customer-oriented prosocial behaviors. In line with this result, the importance of ethical leadership and proactive personality was supported in the customer-oriented prosocial behavior of retail-service sector employees.