İmam hatip liseleri öğretmenlerinin mesnevi temelli değerler eğitimi ve uygulamaları üzerine bir araştırma (Amasya ili örneği)
A research on the mesnevi-based values education and applications of teachers of imam hatip high schools (Amasya province)
  1. Tez No: 686926
  2. Yazar: MUHAMMED RAŞİD AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlana Celaleddin Rumi, Mesnevi, İmam Hatip Lisesi, Değer, Değerler Eğitimi, Mevlana Celaleddin Rumi, Mesnevi, Imam Hatip High School, Value, Values Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu araştırma Amasya il merkezinde yer alan İmam Hatip Liselerindeki öğretmenlerin Mesnevi temelli değerler eğitimi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Amasya il merkezinde bulunan Şehit Ahmet ÖZSOY, Bülbül Hatun, Türk Telekom Anadolu İmam Hatip Liselerinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında görev yapan 30 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemesi uygulanmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve“Mesnevi Temelli Değerler Eğitimi ve Uygulamaları Üzerine görüşme formu”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere betimsel ve içerik analiz yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmada değerler eğitimi (metinde bulunan değerler, metindeki değerlerden öğrencilere öncelikle kazandırılmak istenen 3 değer, İmam Hatip Liselerinde değer öğretiminin önemli olma sebepleri, İmam Hatip Liselerinde verilen değerler eğitiminin yeterliliği, değerler eğitiminde Mesnevi'den yararlanma düşüncesi, 7 öğütteki benzetmelerin değerler eğitimi ile ilişkilendirilmesi, 7 öğütte bulunan değerlerin dışında Mesnevi'den örnek verilen değerler, Mevlana'nın öğütlerinin öğrencilere etkisi, değerlerin öğretiminde kullanılan yöntemler, İmam Hatip Liselerinde öğrencilere kazandırılması gereken değerler, değerler eğitimi uygulamaları sonucu öğrencilerde ki davranış değişiklikleri, değerler eğitiminde faydalanılan yazar ve eserler, değerler eğitimi benzetmeleri ) konularında öğretmen görüşleri araştırılmıştır. Bulgu: Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 10 kök değerden 9'unun tespit edildiği, değerlerin birçok yöntemle öğretildiği, değer benzetmelerinde farklılıklar olduğu, Mesnevi'nin değerler eğitimi ile ilişkilendirildiği bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Bu sonuçlar neticesinde Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevi'si değerler eğitiminde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was prepared in order to determine the Mesnevi-based values education and practices of teachers in Imam Hatip High Schools located in the city center of Amasya. Method: In the study, phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of 30 teachers working in Şehit Ahmet ÖZSOY, Bülbül Hatun, Türk Telekom Anatolian Imam Hatip High Schools in the city center of Amasya in the 2020-2021 academic year.Maximum diversity sampling was used in the study. The research data were obtained by using the“Personal Information Form”and“Interview Form on Mathnawi-Based Values Education and Practices”developed by the researcher. Descriptive and content analysis methods were applied to the data obtained in the study. In the research, values education (the values in the text, the 3 values that are primarily intended to be gained by the students from the values in the text, the reasons why value education is important in Imam Hatip High Schools, the adequacy of the values education given in Imam Hatip High Schools, the idea of benefiting from Mesnevi in values education, associating the analogies in 7 advice with values education, Apart from the values found in the 7 advice, the values given as examples from the Mesnevi, the effect of Mevlana's advice on the students, the methods used in teaching values, the values that should be taught to the students in Imam Hatip High Schools, the behavioral changes in the students as a result of the values education practices, the authors and works benefited from in values education, values education Teachers' views on the subject of similes) were researched. Finding: It was found that 9 out of 10 root values determined by the Ministry of National Education were determined, values were taught by many methods, there were differences in value analogies, and Mesnevi was associated with values education. Conclusion: As a result of these results, it has been concluded that Mevlana Celaleddin Rumi's Mesnevi can be used in values education.