Değişen aile yapıları içinde çocuğun toplumsallaşmasında dinin rolü-Erzincan ili örneği
The role of religion in the socialization of the child within changing family structures-Erzincan province
- Tez No: 686927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ERDİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aile, Toplumsal Değişme, Din, Çocuk, Family, Social Change, Religion, Child
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Yaşadığımız yüzyılda gerek teknolojide yaşanan gelişmeler gerekse sosyo- kültürel alandaki yenilikler, insanları sürekli değişim içinde olmaya mecbur bırakmıştır. Toplumsal değişme günümüzde aile kurumunda da varlığını hissettirmiştir. Ailenin yapısında veya işlevinde meydana gelen değişimler, bireysel ve toplumsal açıdan birtakım sonuçları beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; Erzincan'da değişen aile yapıları içinde çocuğun toplumsallaşmasında dinin rolünü incelemek ve anlamaktır. Çalışmanın evreni Erzincan ili, örneklemini ise Erzincan'da yaşayan rasgele seçilmiş 40 aile ve bu ailelerde yetişmiş çocuklar oluşturmaktadır. Örneklem gurubuna nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme formunda ilk 8 soru anket niteliğinde olup bu soruların incelenmesi ve yorumlanması SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bunun dışında kalan açık uçlu mülakat sorularımızın her biri için alınan cevaplar kadınların ve erkeklerin yaşlarına, cinsiyetlerine, mesleklerine, ekonomik ve sosyal çevrelerine göre değerlendirilmiştir. Daha sonra bu cevaplar tablo içinde oransal olarak gösterilerek cevaplar incelenip her yönden ayrı ayrı yorumlanmıştır. İncelemeler sonucunda katılımcıların; dini değerleri aileden öğrendiği, aile içinde dini sohbetlerin yapıldığı, çocukların dini açıdan örnek olarak anneyi aldığı, ramazan ayının aile açısından büyük önem arz etmesinin yanı sıra, dini gün ve gecelerin toplum nezdinde büyük ilgiye sahip olduğu görülmüştür. Çocuğun cinsiyetinin din eğitimi açısından farkının olmadığıyla birlikte, çocuğun arkadaş çevresinin din eğitiminde etkisi tespit edilmiştir. Ebeveynler dini ortamların çocuğun toplumsallaşmasına katkısı olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir. Ailenin dini görüşü ile çocukların dini görüşünün aynı olduğunu verilen cevaplar doğrultusunda anlaşılmıştır. Ailelerin sıklıkla kitle iletişim araçlarını kullandıkları ve bu araçların çocukları ahlaki yönden olumsuz etkilediği düşüncesine sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the century we live in, both the developments in technology and the innovations in the socio-cultural field have forced people to be in constant change. Today, social change has made its presence felt in the family institution. Changes that occur in the structure or function of the family bring about some individual and social consequences. In this context, the main purpose of the study is; To examine and understand the role of religion in the socialization of the child within the changing family structures in Erzincan. The universe of the study consists of the province of Erzincan, and the sample consists of 40 randomly selected families living in Erzincan and the children raised in these families. Semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the sample group. The first 8 questions in the interview form are in the form of a questionnaire, and the examination and interpretation of these questions were evaluated using the SPSS program. The answers received for each of our other open-ended interview questions were evaluated according to the age, gender, occupation, economic and social environment of women and men. Then, these answers were shown proportionally in the table, and the answers were examined and interpreted separately from every aspect. As a result of the examination, the participants; It has been seen that religious values are learned from the family, religious conversations are held in the family, children take the mother as a religious example, the month of Ramadan is of great importance for the family, and religious days and nights are of great interest to the society. Although the gender of the child does not differ in terms of religious education, the effect of the child's friend circle on religious education has been determined. Parents stated that they thought that religious environments contributed to the socialization of the child. According to the answers given, it was understood that the religious view of the family and the religious view of the children were the same. It has been determined that families frequently use mass media and they have the thought that these tools negatively affect children morally.