Irrigation water pricing in Turkey
Türkiye'de sulama suyunun fiyatlandırılması
  1. Tez No: 68693
  2. Yazar: CEMAL MERT BÖKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Su Fiatı, Sulama Suyu IV, Irrigation, Water Pricing, Irrigation Water, Water Charges 111
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE SULAMA SUYUNUN FİYATLANDIRILIŞI Böke, Cemal Mert Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Altınbilek Temmuz 1997, 111 sayfa Bedelsiz sulamanın bir gelenek olarak uygulanmaya devam ettiği birkaç ülke dışında; kapitalist, sosyalist ve karışık ekonomilerde sulama amaçlı suyun fiyatlandırılması büyümekte ve yayılmakta olan bir ihtiyaç olmaktadır. Sürekli artan işletme ve bakım giderleri ile sulamaların çok büyük meblağlara varan yatırım giderleri, hükümetlere finansal yük olmaktadırlar. İncelenen birçok ülkede ve Türkiye'de genel stratejinin en azından işletme ve bakım giderlerinin karşılanması olduğu görülmektedir. Kullanılan suyu fiatiandırmanın çeşitli yöntemleri olmakla beraber, hepsinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları gözlenmektedir. Bu tezde, fiyatlandırma çeşitleri anlatılmakta, Türkiye ve ayrıca 19 ülkenin fîyatlandırma metodları sunulmakta, ve uygulamada Türkiye'nin karşılaştığı sorunlara değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IRRIGATION WATER PRICING IN TURKEY Böke, Cemal Mert M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Doğan Altınbilek July 1997, 111 pages Pricing of water for irrigation purposes is a widespread and growing need in capitalist, socialist and mixed economies, except in a few countries, where the tradition of free irrigation water for farmers is maintained. Ever increasing operation and maintenance expenses and the huge capital investments for water projects are great financial burdens for governments. The strategy for most of those countries observed and Turkey is to cover at least the operation and maintenance costs. There are different ways of charging the beneficiaries, all having their advantages and disadvantages. In this thesis, types of pricing methods will be discussed, 19 country examples will be presented including Turkey's pricing method and, the problems Turkey has, about irrigation water pricing application will be explained.