Solution of 2d electromagnetic scattering problems using transmission line matrix method
İletim hattı matris metodu ile 2 boyutlu elektromanyetik saçınım problemlerinin çözümü
  1. Tez No: 68692
  2. Yazar: FİLİZ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electromagnetic Scattering, Shunt Connected TLM Mesh, Absorbing Boundary Condition, Near-Zone, Far-Zone, RCS III
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ Bektaş, Filiz Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nilgün Günalp Aralık 1997, 124 sayfa İletim Hatti Matris (İHM) Metodu ile 2 boyutlu elektromanyetik saçınım problemleri incelenmiştir. Dikdörtgen kesitli dielektrik ve iletken saçıcılar dikkate alınmıştır. TLM metounu uygulayabilmek için, öncelikle sonsuz alan, yapay bir sınırla sonlandınlmıştrr. Bu sınır içinde kalan alan, paralel bağlantılı IHM örgü yapısı ile benzeştirilmiştir. Yapay sınıra iki çeşit dalga emici sınır koşulu uygulanmıştır: Uyumlu Sonlandırma ve ikinci Derece Yer-Zaman Araştırması tekniği. Kaynak (gelen) alan olarak, Darbe ve Gaussian uyarıcıları kullanılmıştır. Saçıcıya yakın bölgedeki alanları, zaman ve frekans düzlemlerinde hesaplayabilmek için FORTRAN 77 dilinde bir bilgisayar programı yazılmıştır. Daha sonra bu sonuçlar, uzak bölgeye taşınmış ve saçıcının radar profili (RP) hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Anahtar Kelimeler : Elektromanyetik Saçınım, Paralel Bağlantılı IHM Örgü, Dalga Emici Sınır Koşulu, Yakın-Bölge, Uzak-Bölge, RP IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF 2D ELECTROMAGNETIC SCATTERING PROBLEMS USING TRANSMISSION LINE MATRIX METHOD Bektaş, Filiz M.S., Department of Electrical & Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nilgün Günalp December 1997, 124 pages Two-dimensional electromagnetic scattering problems are analyzed by the Transmission Line Matrix (TLM) Method. Dielectric and conducting scatterers of rectangular cross-section are considered. In order to apply the TLM method, first the open region is truncated by an artificial boundary. The region inside the boundary is simulated by a shunt connected TLM mesh structure. Two types of absorbing boundary conditions (ABC) are applied on the artificial boundary : match termination and the second order space-time extrapolation technique. As the incident field, pulse and Gaussian excitations are used. A computer program is written in FORTRAN 77 to calculate the time-domain and frequency-domain fields in the near-zone of the scatterers. Then, these results are transformed to the far- zone, and the radar cross section (RCS) of the scatterers are calculated.The results are compared with those in the literature.