Jet plume effects on missile aerodynamics
Jet alevinin roket aerodinamiğine etkileri
- Tez No: 68699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET Ş. KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aerodinamik, Taban Sürtünmesi, Taban-Jet Etkileşimi, Geri Akış, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), Jet-Alevi Etkileri, Fırlatıcı, Roket, Kararlılık. Vİ, Aerodynamics, Base Drag, Base-Jet Interaction, Blow-By, Computational Fluid Dynamics (CFD), Jet-Plume Effects, Launcher, Missile, Stability. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZ JET-ALEVİNİN ROKET AERODİNAMİĞİNE ETKİLERİ Bektaş, İlhami Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu Temmuz 1997, 161 sayfa Bu tezde, jet-alevinin roket aerodinamiği üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışma yapılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda, roket egzoz alevinin kararlılık, menzil ve saçılım karakteristikleri üzerinde geniş etkisi olduğu saptanmıştır. Bu sebeble roket aerodinamiği üzerindeki jet-alevi etkileri ile ilgili bir araştırmaya gerek görülmüştür. Yakıtlı uçuş sırasındaki roket sürtünme karakteristikleri incelenmiş ve değişik tipte roketlerin yakıtlı uçuş sürtünme katsayısını hesaplayan JPDRAG adlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Roketi fırlatma safhasındaki jet-alevi-firlatıcı etkileşimi ile ilgili problemler incelenmiş ve bilgisayar ortamında bir matematiksel analiz yazılımı yardımı ile buproblemleri çözümleyen, BLOW-BY isimli bir program geliştirilmiştir. Ses üstü akıma maruz kalmış jet-alevi şeklinin tahmin edilebilmesi için ilerletilmiş Latvala yöntemini kullanan bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu çalışmanın son kısmında ise, jet-alevinin değişik tipteki roketlerin durağan kararlılıkları üstündeki etkileri incelenmiştir. Jet-alevli olan roketlerin etrafındaki akış alam benzetimi için NSC2KE ile bir HAD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği) çalışması yapılmıştır. Roket taban-jet etltileşiminin incelenmesi için bir yan-ampirik veritabanı programı olan MISSILE-DATCOM ile çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JET-PLUME EFFECTS ON MISSILE AERODYNAMICS Bektaş, İlhami M. Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu July 1997,161 pages In this thesis jet-plume effects on missile aerodynamics was studied. According to a literature survey made, exhaust plumes of missiles have important influences on stability, range and dispersion characteristics. Therefore, a research of jet-plume effects on missile aerodynamics thought to be necessary. Drag characteristics of missiles during boost phase have been investigated and determined by a computer code, JPDRAG, for any type of missile. The problems associated with jet-plume-launcher interference at launch phase were analyzed and an application code, BLOW-BY, is written with a mathematical analysis software, for the analysis of the blow-by phenomena. For the prediction of jet-plume IIIboundaries expanding into supersonic external stream a computer code, JPLUME, was written using the modified Latvala method. In the last part of the study, jet- plume effects on static stability were examined for various types of missiles. Thereupon, an application by the CFD code, NSC2KE, was made simulating the flow field of a missile accompanied by a jet-plume. Some calculations for examining base-jet interaction were performed with a semi-empirical database code, MISSILE DATCOM.