İnternete erişim yasakları çerçevesinde ifade özgürlüğünün sınırları
Restraining freedom of expression with regards to prohibitions of internet access
  1. Tez No: 687002
  2. Yazar: RUMEYSA İSPİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Erişimin Engellenmesi, İnternet, Sosyal Medya, İnternete İlişkin Kavramlar, Freedom Exspression, Blocking the Internet Acces, Internet, Social Media, Concept Related to the Internet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
İnternet, ifade özgürlüğü açısından büyük bir öneme sahiptir. Zira önceleri radyo, televizyon ve gazete gibi araçlar vasıtası ile yayılma imkânı olan haber mahiyetindeki bilgiler günümüzde internet ve bilhassa sosyal medya aracılığıyla her birey tarafından yayılabilmektedir. Bu açıdan internet, ifade özgürlüğünün kullanılmasında oldukça verimli bir alandır. Temelinde özgürlük bulunan internetin bu özelliğinin devamı sağlanmalı, ancak belli denetim mekanizmaları ile sınırlamalar da söz konusu olmalıdır. Nitekim ifade özgürlüğünün mutlak bir hak olmadığı ve belli sınırlamalara tabi tutulması gerektiği çağdaş demokrasilerce kabul edilmektedir. Çalışmada temel olarak internete erişim yasakları ile ifade özgürlüğü arasında nasıl bir denge kurulması gerektiği incelenmektedir. İfade özgürlüğüne en az müdahale eden erişim engelleme yöntemi tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bir internet sitesinin tamamen erişime engellenmesi tedbirinin son çare olarak uygulanması gerektiği ifade edilmekte, bu tedbirinin uygulanabilmesi için belirli kriterler tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Internet is great importance in terms of freedom of expression. Because before, information was disseminated by means of radio, television and newspapers. Today, information can be disseminated by every individual through the internet and especially social media. In this respect, the Internet is a very productive area in the exercise, of freedom of expression. This feature of the internet, which is based on freedom, should continue, however, certain control mechanisms and limitations should also be in question. As a matter of fact, it is accepted by contemporary democracies that freedom of expression is not an absolute right and should be subject to certain limitations. How a balance should be struck between blocking the internet access and freedom of expression, is examined in this study. An attempt is made to identify the blocking the access method that least limits with the freedom of expression. It is stated that the measure of completely blocking access to a website should be implemented at the last stage. In order to implement this measure, certain criteria are being tried to be determined.