Siyasal iletişim sürecinde dava ve devrim metaforlarının anlamlandırılması: İktidar ve ana muhalefet partisi üyeleri üzerine bir araştırma
Interpreting of metaphors for political purpose and revolution during political communication: Research on members in ruling party and opposition party
- Tez No: 687001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Dava, Devrim, Retorik, Metafor, Political communication, Political Purpose, Revolution, Rhetoric, Metaphor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma, ikna temelli siyasal iletişim sürecinde siyasi aktörlerce kullanılan retorik figürlerden metaforu konu edinmektedir. Çalışma özellikle Türkiye'deki siyasal iletişim söylemlerinde sıklıkla kullanılan 'dava' ve 'devrim' metaforlarının muhataplarında ortaya çıkarttığı çağrışımların neler olduğunu belirlemeyi, nasıl bir çerçeve sunduğunu betimlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla nitel araştırma metodolojisine göre tasarlanan çalışma, söz konusu metaforlarla üretilmiş siyasal mesajlara maruz kalma ihtimali yüksek olan iktidar ve ana muhalefet partisi üyelerine odaklanmış, zaman, maliyet ve ulaşılabilirlik kısıtlılıklarına bağlı olarak iktidar ve ana muhalefet partisinin Kayseri il teşkilat üyelerinden verileri toplamıştır. Uzman görüşü alınarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış mülakat formuyla amaçlı olarak belirlenmiş örneklemden, dava ve devrim metaforlarına ilişkin görüşler, düşünceler alınmış; ilgili görüş ve düşünceleri içeren metinler ise içerik çözümlemesiyle tematik kodlamaya tabi tutulmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin içerik çözümlemesiyle elde edilen bulgulardan hareketle, iktidar ve ana muhalefet partisi üyelerinin dava ve devrim metaforlarına dair yükledikleri anlamlandırmalarla ortaya çıkan temalarda benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. İdeoloji, bağımsızlık, gelişim, inanç temalarının varlığı benzer iken; bağnazlık, parti ve lider, milli irade ve davranışsal yönelim temalarının varlığı benzerlik göstermemektedir. Diğer yandan dava ve devrime bağlı üretilen ikna temelli siyasi söylemlerden akılda kalanlar, dava ve devrimi anlatan, temsil eden eserlere ve kişilere yönelik cevaplar farklılık arz etmektedir. Çalışma dava ve devrim metaforlarını üretildiği mesajlardan ziyade bu mesajlara maruz kalanların zihnindeki çağrışımları betimlemeye çalışması açısından konuyla ilgili alan yazına farklı bir perspektiften temin edilmiş bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with metaphor, one of the rhetorical figures used by political actors in the process of persuasion-based political communication. The study aims to identify the connotations of the metaphors of“cause”and“revolution”, which are frequently used in political communication discourses in Turkey, and to describe what kind of framework it offers. For this purpose, the study, which was designed according to the qualitative research methodology, focused on the members of the ruling and main opposition parties, who are likely to be exposed to the political messages produced with these metaphors, and collected data from Kayseri provincial organization members of the ruling and main opposition parties depending on time, cost and accessibility limitations. Opinions and thoughts on the metaphors of cause and revolution were taken from the sample, which was determined purposefully with a semi-structured interview form prepared by taking expert opinion; the texts containing related views and thoughts were subjected to thematic coding with content analysis. Based on the findings obtained from the content analysis of the data obtained from the semi-structured interview form, similarities and differences were determined in the themes that emerged with the meanings attributed to the metaphors of the cause and revolution by the members of the ruling and main opposition parties. Whereas the themes of ideology, independence, development and belief are similar; the existence of the themes of bigotry, party and leader, national will and behavioral orientation do not show any similarity. The study presents findings obtained from a different perspective to the literature on the subject in terms of trying to describe the connotations in the minds of those who are exposed to these messages rather than the messages from which the metaphors of cause and revolution are produced.