Çevre yönetiminin etkinliği açısından ÇED raporlarının yerel yönetimlerde ve Türk hukukundaki yeri: Kütahya Belediyesi örneği
In terms of the efficiency of environmental management, environmental evaluation reports in local administrations and Turkish place in law: The example of Kütahya Municipality
- Tez No: 687020
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Hukuku, Çevre Yönetimi, Çevre, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Kütahya Belediyesi, Yerel Yönetimler, Environment, Environmental Impact Assessment, Environmental Law, Environmental Management, Kütahya Municipality, Local Administrations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günden güne artmakta olan nüfus ve buna bağlı tüketim gibi birçok etken çevre sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu çevre sorunları önlenemediğinden birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Çevre sorunlarını engellemek amacı ile gerekli önlemlerin alınması da böylelikle kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Bu açıdan çevre koruması ve çevre hakkı yasal bir statüde varlık kazanmıştır. Dünyada çevre hukuku kapsamındaki gelişimlere paralel olarak ülkemizde de çevre açısından önemli bir düzenleme olan 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1983 yılında mevzuatlar arasında yerini almıştır. Bu yasal düzenlemeye bağlı olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği ise Çevre Kanunu'nun 10. maddesine dayandırılarak 1993 yılında oluşturulmuştur. Oluşturulan bu yönetmeliğin amacı ise ekonomik, sosyal veya kültürel bağlamdaki gelişmeler ile çevresel değerler arasında hassas bir denge kurmaktır. Ayrıca yapılması planlanan faaliyetlerin çevresel etkilerini saptamakla beraber bu etkilerin önüne geçmek de düzenlemenin amaçları arasındadır. Çevre sorunlarının öncelikli olarak yerelden başlaması, çevre yönetimi hususunda yerel yönetimlere büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bu çalışmada Türk Çevre Hukuku'nda; çevre, ÇED ve yerel yönetimler arasında yer alan belediyelerin, çevre yönetimindeki etkinliği ele alınmaktadır. Çevre ile ilgili ortaya çıkabilecek olumsuz faktörleri önleme gayesi taşıyan ÇED, Kütahya Belediyesi'nin ÇED sürecine tabi bir projesi ile açıklanmaya çalışılmış ve Kütahya Belediyesi'nin çevre yönetimi anlayışına dair bilgiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many factors such as the increasing population day by day and the consequent increasing consumption cause environmental problems.These emerging environmental problems cannot be prevented and bring many problems with them. It has thus become an inevitable situation to take the necessary measures to prevent environmental problems. In this respect, environmental protection and the right to the environment have gained legal status. It covers the environmental laws numbered 2872, which is among the choices around the world in parallel with the developments in the living spaces around the world. Depending on this legal regulation, the Environmental Impact Assessment Regulation, established in 1993, is based on Article 10 of the Environmental Law. The purpose of this regulation is to establish a delicate balance between economic, social, or cultural developments and environmental values. In addition, determining the environmental effects of the planned activities and preventing these effects are among the aims of the regulation. The fact that environmental problems start from the local, imposes great responsibilities on local governments in environmental management. In this study, in Turkish Environmental Law ; Environment, Environmental Impact Assessment and the effectiveness of municipalities, which are among local governments, in environmental management are discussed. The Environmental Impact Assessment, which aims to prevent the negative factors that may arise regarding the environment, has been tried to explain with a project of Kütahya Municipality subject to the Environmental Impact Assessment process, and information about the environmental management approach of Kütahya Municipality has revealed.