Stratejik planlamanın işletme yönetimi açısından önemi, işletme, çalışanlar ve rekabet gücü üzerindeki etkileri
Importance of strategic planning for business management, effects on business, employees and competitiveness
- Tez No: 687028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL BURAK SAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Rekabet Gücü, İnsan Kaynakları Yönetimi, Strategic Planning, Competitiveness, Human Resources Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Stratejik planlama hem kamu hem özel sektörde başarılı olma ve rekabet gücü elde edilmesi açısından önem atfedilen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Stratejik planlama, şirketlerin misyon ve vizyonu açısından geleceğe yönelik hedeflerine ve amaçlarına ulaşma noktasında önemli bir süreci başlatmakla birlikte, bu süreç boyunca gerçekleştirilecek olan uygulamalar açısından da önem arz etmektedir. Bu önem arz eden durumun temel yapısını uygulama alanı belirlemektedir. Ulusal ve uluslararası alanlarda başarının sürdürülebilmesinde uygulamanın olumlu ya da olumsuz sonuçlanma riski taşıması da stratejik planlama içerisinde önceden farklı alternatiflerin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde görülen gelişme sonrasında özellikle son yıllarda her alanda gelişme ve değişme süreci başlamıştır. Günümüzde birçok farklı sektörde rekabet gücü ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü öncelikli alan haline gelmiştir. Bunun sağlanmasında insan kaynağının önemi ise kısa bir süre önce anlaşılmış olup insan kaynakları yönetimleri, nitelikli personeller elde edilmesi ve insan kaynağının geliştirilmesi yönünde çalışmalarını artırmışlardır. Bu çerçevede uygulanan stratejik planlama adımlarının hem yönetim hem de personel açısından büyük önem teşkil ettiği ortaya çıkmıştır. Çalışmada, nitel ve nicel veriler üzerinden Aygaz A.Ş.'nin stratejik planlama anlayışının insan kaynakları yönetimi ile koordinasyonu ve şirket vizyonuyla örtüşen bakış açısının rekabet gücüne etkileri üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Strategic planning emerges as a phenomenon that attaches importance to success and competitiveness in both public and private sectors. Along with initiating an important process for companies to achieve their future objectives in terms of mission and vision, strategic planning is of great importance to the practices that will be carried out during this process. The application area determines the necessary basic structure, which is important. The fact that the application carries the risk of positive or negative results in the continuation of success in national and international areas reveals the necessity of developing different alternatives in strategic planning in advance. After the improvement in information and communication technologies, especially in recent years, the development and change process has apparently begun in every field. Today, competitive power and sustainable competitive superiority have become the priority areas in many different sectors. In this way, the importance of human resources has recently come into prominence, and human resources managements have enhanced their efforts in order to obtain qualified staff and improve human resources. The strategic planning steps implemented within this framework have been revealed to be crucial for both management and staff. The study focuses the role of Aygaz A.Ş.'s strategic planning approach with human resources and on its competitiveness in terms of vision through qualitative and quantitative data.