Automatic segmentation and labeling of isolated Turkish words
Yalıtılmış türkçe kelimelerin otomatik olarak bölünüp etiketlenmesi
  1. Tez No: 68703
  2. Yazar: MUSTAFA BAYINDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Bölme, Konuşma Etiketleme, Fonetik Etiketleme, Kör bölme, Akustik-fonetik bilgi, Speech Segmentation, Labeling, Phonetic Labeling, Blind Segmentation, Acoustic-Phonetic Knowledge. iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz YALITILMIŞ TÜRKÇE KELİMELERİN OTOMATİK OLARAK BÖLÜNMESİ VE ETİKETLENMESİ Bayındır, Mustafa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 1997, 92 sayfa Verilen bir yalıtılmış Türkçe konuşma işaretinin, konuşmanın metni yardımı ile bölünüp etiketlenmesi için sıralı ve hiyerarşik bir sistem geliştirilmiştir. Sistem konuşma işaretini ve onun metnini girdi olarak almakta ve bölüntü sınırlarını ve bunlara karşılık gelen etiketleri çıktı olarak üretmektedir. Sistem Türkçe için geliştirilmiştir. Süreçte öncelikle metinden kelimenin akustik yapısı hakkında bilgiler çıkartılır. Sonra çıkartılan bilgiler de kullanılarak, sırası ile, sınır ve sessizlik bulma, ötümlü ötümsüz bölgeleri bulma ve kör bölüntüleme algoritmaları sinyale uygulanır. Bu algoritmalar pencere temelli metodları kullanmakta, dolayısı ile pencere boyutunda belirsizlik içermektedir. Bu sebeple sınır noktalarını daha kesin bir şekilde bulan örnek temelli bir algortima bulunan sınır noktalarını iyileştirmede kullanılmaktadır. Oluşturulan sistem 97 kişiden alınmış 1 'bir' 2 'iki' 3 'üç' 4 'dört' 5 'beş' 6 'altı' 7 'yedi' 8 'sekiz' 9 'dokuz' 'evet' 'hayır' kelimeleri için denenmiştir. Tüm sistemin bölüt bulma oranı %95, yanlış etiketleme oranı % 3 ve bölütleyememe oranı %2 olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC SEGMENTATION AND LABELING OF ISOLATED TURKISH WORDS Bayındır, Mustafa M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 1997, 92 pages A hierarchical and sequential system for segmentation and labeling of a given isolated speech signal with the help of text of the spoken words is developed. The System takes speech signal and orthographic transcription of it as input and produces segment boundaries on samples and the corresponding segment labels of them as output. The System is developed for Turkish. During the processing, first, using orthographic transcription an information extraction is done. Then using this knowledge, end point and silence detection, voiced unvoiced detection and blind segmentation algorithms are applied to the signal in a hierarchical manner. These algorithms employ frame-based methods which include some undeterminicities. In order to find boundaries more accurately, a sample based algorithm is used as a refining step. The system developed in this thesis is tested for Turkish words 1 'bir' 2 'iki' 3 'üç' 4 'dört' 5 'beş' 6 'altı' 7 'yedi' 8 'sekiz' 9 'dokuz' 'evet' 'hayır' taken from 97 people. Overall segment detection rate is found as 95 % with a wrong labeling rate of 3 % and missing rate of 2 %.