Development of a system architecture for off-line programming of robots for arc welding
Robotların ark kaynağı için programlanmasında süreç dışı bir sistem mimarisi geliştirilmesi
  1. Tez No: 68704
  2. Yazar: MURAT BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robotta Kaynak, Robot Programlama, Kaynak Otomasyonu, Robot Welding, Robot Programming, Welding Automation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öz ARK KAYNAĞI İÇİN ENDÜSTRİYEL ROBOTLARIN PROGRAMLANMASINDA SÜREÇ DIŞI BİR SİSTEM MİMARİSİ GELİŞTİRİLMESİ Bulut, Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. A. Sahir Arıkan Şubat 1 997, 94 sayfa PC tabanlı etkileşimli, düşük seviyeli programlama diliyle robotları, kaynak işlemi için, süreç dışı programlama amaçlı bir sistem geliştirilip altı hareket serbestisine sahip bir endüstriyel robotta uygulanmıştır. Kaynak hatları, kaynak hattı çizimlerinden oluşturulur. Kolay kaynak hattı girişi için bir modül geliştirilmiş olup, aynı zamanda açık mimari kaynak veri tabanları kullanmaktadır. Aynı zamanda uygulama için gerekli olan parametrelerin de otomatik olarak seçimi için, parametre veri tabanları da oluşturulmuştur. Kaynak geometrisinden ve kaynak parametrelerinden robot programı otomatik olarak oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SYSTEM ARCHITECTURE FOR OFF LINE PROGRAMMING OF INDUSTRIAL ROBOTS FOR ARC WELDING Bulut, Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. M. A. Sahir Ankan February 1 997, 94 pages A PC based interactive software system for low-level programmers is developed for off-line programming of industrial robots for welding, and is evaluated for arc welding by using a six degree of freedom industrial robot. Weld trajectories are determined by making use of weld seam drawings. A module is developed for easy weld seam input, which also makes use of open-architecture libraries for classical weld geometries. Also, there are modules for selection of welding parameters. Robot program is automatically generated by using the weld geometry and welding parameters.