Bor madeni atıklarında 4-sülfamoil fenil karbamoditioik asit ile kurşun ve berilyum tayini
Determination of lead and beryllium by 4-sulfamoyl phenyl carbamodithioic acid in boron mine wastes
  1. Tez No: 687036
  2. Yazar: HATİCE GÜÇÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bor Atığı, Bor Cevheri, İşlenmiş Bor Cevheri, 4- sulfamoil fenil karbamoditioik asit, ICP-OES, Bulutlanma Noktası Ekstraksiyonu (CPE), Boron Waste, Boron Ore, Processed Boron Ore, 4-sulfamoyl phenyl carbamodithioic acid, ICP-OES, Cloud Point Extraction (CPE)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan bor ve bor bileşikleri bulunmaktadır. Ülkemizde bor üretimi yapan işletmelerdeki bor atık miktarları senelik altı yüz bin tonu bulmaktadır. Bor atıklarının değerlendirilmesi konusunda çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır; Atıkların uygun yerlerde muhafaza edilmesi, bor atıklarından borun geri kazanılması ve uygun olan sektörlerde kullanılmasıdır. Bu çalışmada Kütahya-Emet bölgesinde elde edilmiş olan 3 tür (bor atığı, bor cevheri ve işlenmiş bor cevherinde) borun içinde bulunan Kurşun (Pb) ve Berilyum (Be) elementlerinin bulutlanma noktası ekstraksiyonu (CPE) yardımıyla miktarlarının belirlenmesine yönelik bir çalışmadır. Aynı zamanda bu yöntemde kullanılmış olan 4- sulfamoil fenil karbamoditioik asit ligandı yardımıyla istenilen elementlerin seçici olarak tayin edilebilmesine, aynı zamanda bu elementlerin ülkemiz ve dünya için önemli bir cevher olan bor madeni (kolemanit) içinde miktarlarının belirlenmesine olanak sağlanmıştır. Yukarıda ifade edilen bor cevheri, bor atığı ve işlenmiş bor cevherinde bulunacak olan Kurşun ve Berilyum elementleri ICP-OES spektroskopik tekniği ile belirlenmiştir. Bu çalışmada Kurşun ve Berilyum elementleri bor cevheri, bor atığı ve işlenmiş bor cevherinde araştırılmış ve dolayısıyla bu elementlerin miktarlarının belirlenmesine yönelik bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
Currently, there are boron and boron compounds that are used in many areas. In our country, the amount of boron waste in boron production enterprises is six hundred thousand tons per year.Various methods have been developed for the evaluation of boron wastes. Some of these methods include; It is the preservation of waste in appropriate places,the recovery of pipe from boron waste and its use in appropriate sectors. In this study, three types(boron waste, boron ore and processed boron ore) obtained in the Kütahya-Emet region were determined by the amount of Lead (Pb) and beryllium (Be) elements contained in boron with the help of cloud point extraction (CPE). At the same time, with the help of 4-sulfamoyl phenyl carbamodithioic acid ligand, which was used in this method, it is possible to selectively assign the desired elements, at the same time, it was possible to determine the quantities of these elements in the boron mine (colemanite), which is an important ore for our country and the world.The above mentioned boron ore,boron waste and lead and beryllium elements to be found in the processed boron ore were determined by the ICP-OES spectroscopic technique. In this study, lead and beryllium elements were investigated in boron ore, boron waste and processed boron ore, and therefore there was a study to determine the amounts of these elements.