Gazâlî ve İbn Rüşd'ün te'vil anlayışları bağlamında âlemin kıdemi
The eternity of the world in the context of Ghazali and Ibn Rushd's understanding of tawil
  1. Tez No: 687052
  2. Yazar: AHMET OLCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazâlî, İbn Rüşd, Tehâfütü'l-Felâsife, Te'vil, Felsefe, Kıdem, Din, al-Ghazâlî, Ibn Rushd, Tahâfût al-Falâsifah, Te'wil, Phlosophy, Eternity, Religion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tehâfüt geleneği İslam düşünce tarihinde büyük tartışmalara sebep olmuş bazı kesimlerde ise felsefeye karşı olumsuz tutumun gelişmesinde öncülük etmiştir. Bunun zemininde Gazâlî'nin Tehâfütü'l-Felâsife adlı eserinde“üç mesele”de filozofları küfürle suçlaması yer almaktadır. Filozoflara yapılan bu suçlama ardında büyük etkiler bırakan tartışma geleneğinin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Gazâlî'nin Tehâfütü'l-Felâsife ve el-Münkız adlı eseri dışında te'vil ile alakalı eserlerini incelediğimizde onun küfürde aceleci davranmadığı ve filozoflara karşı katı tutum beslemediği görülmektedir. Özellikle Gazâlî'nin oluşturduğu te'vil anlayışındaki yumuşak tutum ile Tehâfüt'te filozofları küfürle suçlayan tavır arasında görülen tutarsızlık bizi bu konuyu araştırma noktasında cezbetmiştir. Bu nedenle çalışmamızda âlemin kıdemi bağlamında bu meseleyi tanıtmaya gayret gösterdik. Birinci bölümde Gazâlî'nin ele aldığı âlemin kıdemi meselesini filozofların görüşlerini de dikkate alarak açıklamaya çalıştık. Ardından İbn Rüşd'ün itirazlarını aktardık. İkinci bölümde Gazâlî ve İbn Rüşd'ün te'vil anlayışlarını tanıttık. Son olarak üçüncü bölümde, Gazâlî'nin âlemin kıdemi meselesine yönlendirdiği eleştirilerin, İbn Rüşd'ün itirazları çerçevesinde, kendi te'vil anlayışı ile uyumunu karşılaştırdık ve filozofları küfürle suçlamasındaki nedenleri bulmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The tradition of“Tahafut”has caused great controversy in the history of Islamic thought, and it has pioneered the development of negative attitudes towards Islamic philosophy in some groups. Based on Ghazali's accusation of“kufr”in the three issues in his work called Tehâfütü'l-Felâsife. This accusation against Islamic philosophers paved the way for a tradition of debate, which left an impact behind. When we examine al-Ghazâlî's works related to ta'wil apart from his work called Tehâfut al-Felâsifah ve al Munḳıẕ, it is seen that he did not act hastily in accusation of“kufr”and did not adopt a rigid attitude towards Islamic philosophers. In particular, the inconsistency between the soft attitude in the understanding of ta'wil created by Ghazâlî and the attitude, that accusation Islamic philosophers of“kufr”in Tehâfut has attracted us to research this subject. Therefore, in our study, we tried to introduce this issue in the context of the eternity of the world. In the first part, we tried to explain the eternity of the world, which Ghazâlî dealt with, by taking into account the Islamic philosophers' views. Then we expressed Ibn Rushd's contests. In the second part, we introduced Ghazâlî and Ibn Rushd's understanding of ta'wil. Finally, in the third chapter, we compared the compatibility of al-Ghazâlî's criticisms on the issue of the eternity of the world with his views of ta'wil, within the framework of Ibn Rushd's objections. We also tried to find out the reasons why he accusation Islamic Philosophers of“kufr”.