An Object-oriented graphical user interface for a production scheduling problem in air supply and maintenance centers
Hava İkmal Bakım merkezlerinde üretim programlama problemi için nesneye yönelimli grafiksel kullanıcı arabirimi
  1. Tez No: 68706
  2. Yazar: MURAT ERMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tezgah yükleme, sezgisel, nesneye yönelimli programlama, artırılmış Lagrange çarpanları metodu, optimizasyon, Job-shop, heuristic, object-oriented programming, augmented Lagrangian relaxation, optimization. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Öz HAVA İKMAL BAKIM MERKEZLERİNDE ÜRETİM PROGRAMLAMA PROBLEMİ İÇİN NESNEYE YÖNELİMLİ GRAFİKSEL KULLANICI ARABİRİMİ ERMİŞ, Murat Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ömer KIRCA Ocak 1997, 155 sayfa Bu tezin amacı; Hava İkmal Bakım Merkezlerinde (HİBM) halen sözkonusu olan üretim programlama ve kontrol problemlerini giderecek, bilgisayara dayalı bir tezgah yükleme-çizelgeleme ve üretim izleme sistemi ortaya koymaktır. Atelye tipi üretim ortamları için geliştirilmiş tezgah yükleme metotları incelenmiş, tipik az miktar/fazla çeşit ve kompleks bir üretim ortamı olan HİBM'lerin imalat atelyelerine sezgisel bir metot ile Lagrange çarpanları yaklaşımına dayalı diğer bir metot uygulanmıştır. Optimale yakın çözüm elde etmeyi amaçlayan sezgisel yaklaşımda, operasyonlar bazı öncelik atama kurallarına göre sıralanmış ve önceden tanımlanmış kurallar dizgesine göre ilgili makinalara yüklenmiştir.Bu tezde incelenen gerçek hayat modeliyle artırılmış Lagrange çarpanları yönteminin uygulamaları arasında gözlemlenen benzerliklerden dolayı(teknoloji, proses planlan, makina tipleri, vs.), üzerinde gerekli bazı değişiklikler (amaç fonksiyonu, işlere öncelik ve ağırlık verme metodu, vs.) yapılarak uygulanmıştır. Her iki metot da ilgili atelyelerde kullanılan bilgiye dayalı tezgah yükleme metoduyla sayısal test yapılırken karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OBJECT-ORIENTED GRAPHICAL USER INTERFACE FOR A PRODUCTION SCHEDULING PROBLEM IN AIR SUPPLY AND MAINTENANCE CENTERS ERMÎŞ, Murat M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ömer KIRCA January 1997, 155 pages The objective of this thesis is to develop a computer-based scheduling and tracking mechanism that aims to solve the existing production scheduling and tracking problems in Air Supply and Maintenance Centers (ASMCs). Job-shop scheduling methods are studied; a heuristic and an augmented Lagrangian relaxation approach are introduced to ASMCs' production environment which is a low volume/high variety, complex and turbulent one. A heuristic method that can generate near-optimal solutions is developed. This heuristic algorithm lists the operations with respect to certain priority dispatching rules and assigns them to the machines using heuristic rule steps. Because of inspected similarities between the application of augmented Lagrangian relaxation approach and studied real world model that shaped the scope of this thesis (e.g., technology, process plans, machine types, etc.), this mmethod is implemented by making certain modifications like objective function, priority and weighting mechanism, etc. Both of these methods are compared with real data from Kayseri ASMC Manufacturing Department at the time of the numerical test.