Endonezyadaki Huta Siallagan tarihi köyünün miras yönetimi ve koruma sorunları
Heritage management and conservation issue of the Huta Siallagan historical village in Indonesia
  1. Tez No: 687062
  2. Yazar: JM VIVI VIOLINA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LANA KUDUMOVIC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: miras yönetimi, koruma, tarihi köy, Huta Siallagan, heritage management, conservation, historical village, Huta Siallagan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde miras yönetimi, yönetim, finansman, uygulama ve geliştirme yönlerini içeren bir kavramdır ve korumaya yönelik öncelikli konular arasında yer almaktadır. Bununla birlikte temelde, birçok tarihi yer, farklı sebepler nedeniyle uygun şekilde korunmamaktadır. Bunların içinde en zorlu vakalar, insan ve doğa birlikteliğinden oluşan, UNESCO'nun uluslararası mevzuatında kültürel peyzaj olarak tanımlanan alanlardır. Bu araştırma, Endonezya'daki UNESCO Küresel Jeopark Toba Gölü'nde bulunan Huta Siallagan Tarihi Köyü'nün koruma ve yönetim sorunlarını incelemeyi amaçlanmaktadır. Tez kapsamında miras koruma ve yönetimi sorunları hem Huta Siallagan Tarihi Köyü hem de Toba Gölü için ulusal ve uluslararası mevzuat ve ilkeler çerçevesinde tartışılacaktır. Yerel miras varlıklarının daha iyi yönetimi ve korunması, kültürel sürdürülebilirliğin ana bileşenlerinden biri olan yerel nüfusunun statüsünü iyileştirecek ve buna ek olarak turizm de dahil olmak üzere bölgenin gelişmesine yönelik potansiyeli arttıracaktır. Çalışmada, Huta Siallagan Köyü ve Toba Gölü'nün somut ve somut olmayan mirasının korunması ve yönetilmesi için öneriler ve stratejilerin yanı sıra, köyün kültürel mirasını yaşayan bir miras olarak iyileştirmek üzere önerilere de yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Heritage management today is set among priority issues toward proper preservation as it refers to a framework to include aspects of governing, financing, implementation and development. However, on the ground, many historic places are lacking proper preservation due to different restricted circumstances. Especially challenging cases are those referring to the combined work of man and nature, recognized according to the international legislation of UNESCO as a cultural landscape. This research aims to study the conservation and management issues of Huta Siallagan historical village which is in UNESCO Global Geopark Lake Toba in Indonesia. Heritage conservation and management issues will be discussed under the framework of national and international legislation and principles for both Huta Siallagan Village and Lake Toba. Better management and preservation of local heritage would enhance the status of the local population as one of the main components in the chain of cultural sustainability. Additionally, this would foster the potential for future development including tourism. In conclusion, future directions and strategies for conserving and managing the tangible and intangible heritage of Huta Siallagan Village and Lake Toba will be given as well as recommendations to enhance the current condition of the cultural heritage of the village as a living heritage.