Aktif spor yapan sporcuların pandemi sürecinde covid-19 salgınına karşı yakalanma kaygı düzeyi ile spora özgü başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi (Tekirdağ ili örneği)
Examining the relationship between the level of anxiety against covid-19 attack and sports-specific achievement medving during the pandemic of active sports athletes (Tekirdağli example)
- Tez No: 687064
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÖZMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Kaygı, Başarı, Motivasyon, Covid-19, Pandemi, Athlete, Anxiety, Success, Motivation, Covid-19, Pandemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmanın amacı; aktif spor yapan sporcuların Covid-19 salgınına yakalanma kaygı düzeyleri ile spora özgü başarı motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenin Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan, bireysel ve takım sporları yapan sporcular oluştururken örneklem grubunu ise 119'u kadın 67'si erkek toplamda 186 sporcu oluşturmaktadır. Çalışmamızda bilimsel araştırma yöntemlerinden olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı kişisel bilgi formu, Demir ve ark. (2020) tarafından geliştiren ''Covid-19 kaygı ölçeği'' ve Tiryaki ve Gödelek (1997) tarafından geliştirilen ''Spora özgü başarı ve motivasyon ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışma için elde ettiğimiz verileri analiz etmek için SPSS 18 sürüm yazılımı kullanılmıştır. Verilerin dağılımlarının normalliğini kontrol etmek amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma ve Tamhane's T2 testleri yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki 'Pearson Çarpım Moment Korelasyon' kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; bireysel spor yapan sporcuların takım sporu yapan sporculara göre daha yüksek kaygıya sahip oldukları tespit edilmiş, bireysel spor yapan sporcuların takım sporu yapan sporculara göre daha yüksek başarı motivasyonuna sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sporcuların yeni tip Covid-19 salgınına yakalanma kaygı düzeyi ile spora özgü başarı motivasyonu düzeyleri arasında orta derece pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the research is; it is an examination of the relationship between the anxiety levels of active sports athletes and their motivation for sports-specific success in contracting the Covid-19 pandemic. The sample group consists of 186 athletes, 119 of whom are women and 67 of whom are men, while the sample group consists of athletes who are in tekirdağ Youth and Sports Provincial Directorate of the universe. In our study, the visual screening model, which is one of the scientific research methods, was used. Data collection tool personal information form, Iron et al. (2020) developed by“Covid-19 anxiety scale”and“Sports-specific success and motivation scale”developed by Tiryaki and Gödelek (1997) were used. SPSS 18 version software was used to analyze the data we obtained for the study. Kolmogorov-Smirnov test was applied to check the normality of the distribution of data. T test, one-way variance analysis (ANOVA), Tukey multiple comparison and Tamhane's T2 tests were performed in normal distribution data. The relationship between variables was determined using 'Pearson Multiplication Moment Correlation'. As a result of the research; it was found that individual sports athletes had higher anxiety than athletes who played team sports, and it was found that individual sports athletes had higher motivation for success than athletes who played team sports. In addition, a moderately positive relationship was found between athletes' anxiety levels and sports-specific levels of motivation for contracting the new type of Covid-19 pandemic.