Riskli bebeğe sahip olan ebeveynlerin, bebeğin nörolojik etkilenim seviyesine göre kaygı düzeyleri, yaşam kalitesi, depresyon ve tedaviye-bilgilendirmeye katılım düzeylerinin incelenmesi
Investigation of anxiety levels, quality of life, depression, and participation in treatment-informing levels of parents with risky babies according to the level of neurological influence
- Tez No: 687088
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Riskli bebek, Nörolojik Etkilenim, Kaygı düzeyi, Yaşam kalitesi, Depresyon, Risky infant, Neurological Influence, Anxiety level, Quality of life, Depression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Riskli Bebeğe Sahip Olan Ebeveynlerin, Bebeğin Nörolojik Etkilenim Seviyesine Göre Kaygı Düzeyleri, Yaşam Kalitesi, Depresyon ve Tedaviye-Bilgilendirmeye Katılım Düzeylerinin İncelenmesi Çalışmamızın amacı, Riskli bebeğe sahip olan ebeveynlerin, bebeğin nörolojik etkilenim seviyesine göre kaygı düzeyleri, yaşam kalitesi, depresyon ve tedaviye-bilgilendirmeye katılım düzeylerinin araştırılmasıdır. 15 Ekim 2020 - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi hastanesi ve Afyonkarahisar Devlet hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde en az 10 gündür bulunan araştırmaya katılmayı kabul eden 40 ebeveyn ve bebeği çalışmaya dahil edilmiştir. Bebekler ünite kurallarına uygun olarak muayene edilmiştir. Ebeveynlerle yüz yüze görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Veri toplama formunun birinci bölümü 46 sorudan oluşan bebek ve anneye ait tanıtıcı bilgi formu, ikinci bölümü ebeveynlere uygulanan Edinburg doğum sonrası depresyon ölçeği, SF-36, Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan anneler için bakıma katılım ölçeği ve Durumluk Sürekli kaygı ölçeğinden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise bebeklere ait yenidoğan ağrı skalası ve Dubowitz nörolojik muayene ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ebeveynlerin 10. gün ile taburcu olunan gün arasındaki ortalama puanlar karşılaştırıldığında; ebeveynlerin bakıma katılımının arttığı, yaşam kalitesinin yükseldiği, depresyonun ve durumluk-sürekli kaygı düzeyinin azaldığı bulunmuştur. Bebeklerin nörolojik etkilenim seviyesine göre ebeveynlerin bakıma katılımı, depresyon, yaşam kalitesi ve kaygı düzeyleri değerlendirildiğinde ise; yüksek nörolojik etkilenimi olan bebeğe sahip annelerin depresyon, sürekli kaygı, durumluk kaygı düzeylerinin; orta ve düşük nörolojik etkilenimi olan bebeğe sahip annelere göre ileri düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Nörolojik etkilenimi düşük ve orta düzeyde bebeğe sahip annelerin ise, yaşam kalitesi alt boyutlarının yüksek nörolojik etkilenimi olan bebeğe sahip annelere göre daha ileri düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Nörolojik etkilenim seviyesi ile bakıma katılım arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the anxiety levels, quality of life, depression and participation in treatment-information level of parents with risky infants according to the neurological level of the infant. 40 parents and their babies, who agreed to participate in the study, who were in the neonatal intensive care unit of Afyonkarahisar Health Sciences University and Afyonkarahisar State Hospital for at least 10 days between October 15, 2020 and June 15, 2020, were included in the study. Babies were examined in accordance with unit rules. A questionnaire study was conducted by interviewing the parents face-to-face. The first part of the data collection form consists of an introductory information form for the baby and mother, which consists of 46 questions, the second part consists of the Edinburgh postpartum depression scale applied to the parents, the SF-36, the care participation scale for the mothers whose babies are hospitalized in the neonatal intensive care unit, and the State Trait Anxiety Scale. In the third part, newborn pain scale and Dubowitz neurologic examination scale are included. The data obtained from the research were analyzed in computer environment using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows statistical package program. When the average scores of the parents between the 10th day and the day of discharge were compared; It was found that parental involvement in care increased, quality of life increased, and depression and state-trait anxiety levels decreased. When parents' participation in care, depression, quality of life and anxiety levels are evaluated according to the neurological level of the infants; depression, trait anxiety, and state anxiety levels of mothers with babies with high neurological involvement; It has been determined that it is at an advanced level compared to mothers with babies with moderate and low neurologic involvement. It was determined that the sub-dimensions of quality of life of mothers with babies with low and moderate levels of neurological involvement were more advanced than those of mothers with babies with high neurological involvement. No significant difference was found between the level of neurological involvement and participation in care.