Hipotansif septik hastalarda yoğun bakım ve hastane mortalitesinin belirlenmesi
Determination of intensive care and hospital mortality inhypotensive septic patients
- Tez No: 687102
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Septik şok, sepsis, ortalama arter basıncı, mortalite, laktat, Septic shock, sepsis, mean arterial pressure, mortality, lactate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sepsis hastalarında OAB değerinin 65 mmHg ve üzerinde olan hastalardaki ve OAB değeri 65 mmHg 'nın altında olan ve hipotansif kabul edilen hastalarda mortaliteyi belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışma türünün prospektif ve gözlemsel olarak planladığımız araştırmamızda, septik şok tanısı alan 40 hasta üç günlük takipleri sonucunda hipotansif ve normotansif grup olarak iki gruba ayrıldı. Hipotansif grup (Grup 1: OAB≤ 65 mmHg n=20) ve normotansif grup (Grup 2: OAB ≥ 65 mmHg n=20 ) olarak sınıflandırıldı. Hastaların demografik verileri kaydedildi. Hastaların günde 4 defa ortalama arter basınç(OAB),santral venöz basınç(SVB), kardiyak output(CO), strok volüm varyasyon(SVV), pulse pressure varyasyon(PPV), kalp atım hızları(KAH) ve hergün arter kan gazı(AKG), hemogram ve biyokimya tetkikleri kaydedildi. Tüm gruplarda yoğun bakım ve hastane mortalitesi değerlendirildi. Bulgular: Grupların karşılaştırılan santral venöz basınç, diyaliz ihtiyaçları, APACHE ІІ skorları ve demografik verileri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır(p>0,05). Grupların üç gün boyunca kaydedilen laktat değerleri ayrı ayrı karşılaştırıldığında, 1. gün için gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), 2. ve 3. günlerde Grup 1 de laktat değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur(sırasıyla p=0,026 ve p=0,004). Grup 2 de 1, 2, ve 3. günlerdeki ortalama arteryal basınç (OAB) değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur(p0,05). Tartışma ve Sonuç: Hipotansif ve normotansif seyreden septik şok hastalarında 28 günlük mortalite açısından anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine mortality in patients with sepsis with an OAB value of 65 mmHg and above, and in patients with an OAB value of less than 65 mmHg and considered hypotensive. Material and Method: In our study, which we planned as a prospective and observational study type, 40 patients diagnosed with septic shock were divided into two groups as hypotensive and normotensive groups after three days of follow-up. They were classified as hypotensive group (Group 1: MAP≤ 65 mmHg n=20) and normotensive group (Group 2: MAP ≥ 65 mmHg n=20). Demographic data of the patients were recorded. 4 times a day the patients' mean arterial pressure (MAP), central venous pressure (SVB), cardiac output (CO), stroke volume variation (SVV), pulse pressure variation (PPV), heart rate (HR) and daily arterial blood gas (ABG), hemogram and biochemistry tests were recorded. Intensive care and hospital mortality were evaluated in all groups. Result: There was no significant difference between the central venous pressure, dialysis needs, APACHE ІІ scores and demographic data of the groups compared (p>0.05). When the lactate values of the groups recorded for three days were compared separately, there was no statistically significant difference between the groups for the 1st day (p>0.05), lactate values were found to be significantly higher in Group 1 on the 2nd and 3rd days (p=0.026 and p=0.004, respectively). In group 2, mean arterial pressure (MAP) values on the 1st, 2nd and 3rd days were found to be significantly higher (p0.05). Discussion and Conclusion: We concluded that there was no significant difference in terms of 28-day mortality in septic shock patients with hypotensive and normotensive course.