Acil serviste şok hastalarında radial arter kan gazı alımında ultrasonografi kılavuzluğu ile geleneksel yaklaşımın karşılaştırılması
Comprasion of ultrasound guidance and the conventional approach for radial arterial blood gas sampling in emergency department shock patients
- Tez No: 986085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ERKAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Arter kan gazı, Ultrason, Şok, Radial Arter ponksiyonu, Emergency department, Arterial blood gas, Ultrasound, Shock, Radial artery puncture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Acil serviste, hastaların değerlendirilmesi ve tedavisinin yönlendirilmesinde arteriyel kan gazı analizi temel başvuru tetkikleri arasında yer alır. Arter kan gazı alma işlemi özellikle hipotansif hastalarda zor olabilmektedir. Biz bu çalışmada, acil servise başvuran tüm şok hastalarında radial arterden kan gazı alımında US (ultrason) kılavuzluğu ile geleneksel (palpasyon) yöntemi karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli prospektif, randomize olarak planlandı. Acil servise herhangi bir sebeple başvuran ya da ambulans ile tarafından getirilen şok hastaları çalışmaya alındı. Hastaları tedavi eden hekimin arter kan gazı isteminde, araştırmacı hekim tarafından hastalardan radial arterden kan gazı alındı. İşlem öncesi ultrasonografi (USG) grubu ve palpasyon (non-USG) grubu olarak randomizasyon yapıldı. Gruplar arası yaş, cinsiyet, şok tipi, vital bulgular, girişim başarısı, girişim süresi, kurtarıcı yöntem kullanımı ve hastanın sonlanımı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya şok tanısı konulan 106 hasta dahil edildi. Bu hastalardan 2'si onam alınamadığı, 4'ü verileri eksik olduğu için çalışmadan çıkarıldı. Palpasyon grubunda 50 hasta ve USG grubunda 50 hasta yer aldı. Gruplar arasında şok tipleri açısından fark saptanmadı (p<0.779). Çalışmaya alınan hastalarda en sık septik şok (%48) saptandı. İlk girişim başarısı USG grubunda Palpasyon grubuna göre yüksek bulundu (p<0.01). Palpasyon grubunda hastaların 12'sinde (%40) ikinci girişimde, 8'inde (%40) üçüncü girişimde kan gazı alınabildi. USG grubunda ise ilk seferde kan gazı alınamayan 3 (%6) hasta oldu. Girişim sayısı Palpasyon grubunda yüksek saptandı (p<0.001). Girişim süresi, USG grubunda (median: 17,5 sn), Palpasyon grubuna (median: 35 sn) göre çok daha kısa bulundu (p<0.001). Sonuç: Şok hastalarında arter kan gazı örneği alımı için ultrason kullanımı girişim süresini kısaltmaktadır ve girişim başarısını artırmaktadır. Bu sebeple tüm şok hastalarında arter kan gazı alımı sırasında ultrasonografi kullanımı faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In the emergency department, arterial blood gas analysis is among the fundamental initial tests for evaluating patients and guiding treatment. Obtaining arterial blood gas is particularly challenging in hypotensive patients. In this study, we aimed to compare US (ultrasound) guidance and the conventional (palpation) method for obtaining blood gas from the radial artery in all shock patients presenting to the emergency department. Materials and Methods: The study was planned as a single-center, prospective, randomized study. Shock patients who presented to the emergency department for any reason or were brought by ambulance were included in the study. When the treating physician ordered an arterial blood gas, arterial blood gas was obtained from the radial artery from the patients by the investigator physician. Prior to the procedure, randomization was performed into an ultrasonography (USG) group and a palpation (non-USG) group. Age, sex, type of shock, vital signs, procedural success, procedure time, use of rescue methods, and patient outcome were compared between the groups. Results: A total of 106 patients diagnosed with shock were included in the study. Two of these patients were excluded because consent could not be obtained, and four were excluded due to missing data. There were 50 patients in the Palpation group and 50 patients in the USG group. No difference was found between the groups in terms of shock types (p<0.779). Septic shock was the most common (48%) among the patients included in the study. First-attempt success was higher in the USG group compared with the Palpation group (p<0.01). In the Palpation group, arterial blood gas could be obtained on the second attempt in 12 patients (40%) and on the third attempt in 8 patients (40%). In the USG group, there were 3 patients (6%) in whom blood gas could not be obtained on the first attempt. The number of attempts was higher in the Palpation group (p<0.001). Procedure time was much shorter in the USG group (median: 17.5 s) compared with the Palpation group (median: 35 s) (p<0.001). Conclusion: In shock patients, the use of ultrasound for obtaining arterial blood gas samples shortens procedure time and increases procedural success. Therefore, the use of ultrasonography during arterial blood gas sampling is beneficial in all shock patients.