The Effect vit D2 on phospholipid model membranes and protein-lipid interactions
Vitamin D2'nin model hücre zarları ve protein-lipid etkileşmesi üzerine etkisi
- Tez No: 68711
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: DPPC lipozomlar, vitamin D2, melittin, FTIR, törbiditi, DSC. vi, DPPC liposomes, Vitamin D2, melittin, FTIR, Turbidity, DSC. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öz VİTAMİN D2'NİN FOSFOLİPİD MODEL HÜCRE ZARLARI VE PROTEİN-LİPİD ETKİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ Eker, Fatma Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Feride Severcan Eylül 1997, 123 pages Bu tezin birinci bölümünde vitamin Da'nin (Vit D2) dipalmitol fosfatidilkolin'den (DPPC) oluşan çok katmanlı lipozomlann termotropik faz davranışı ve fiziksel özelliklerine olan etkisi, katman yapısına zarar vermeyen üç teknik yani: Fourier transform infrared (FTIR) spektroskopi, 440 nm de törbiditi tekniği ve difrensiyal tarama kalorimetresi tekniği (DSC) kullanılarak incelendi. Sonuçlarımız Vit D2 nin düşük derişimlerinin (%3, %6 mol), DPPC'nin termotropik profilinin şeklinde önemli bir değişikliğe neden olmadığını, ama Vit D2' nin yüksek derişiminin (%12 mol) faz geçiş eğrisinde önemli bir genişleme yaparak faz geçişini tamamen yok ettiğini göstermektedir. Ayrıca Vit D2 nin yüksekderişiminin asil zincirlerinin hareketliliğini azaltarak fosfolipid membranı stabilize ettiği de gözlenmiştir. Vit D2 derişimi arttıkça DSC pikleri genişlemekte ve yüksek derişimlerde birden daha çok pik vermektedir. Bu da DPPC çift katmanlı lipozomlarda, Vit D2 nin indüklediği faz ayrımının var olabileceğini göstermektedir. Spektroskopik çalışmalarımız baz alındığında yüksek derişimlerdeki Vit D2 nin, çift katmanlı lipidin hidrofobik yapıdaki iç kısımlarında lokalize olduğu söylenebilir. Bu tezin ikinci bölümünde Vit D2 nin melittin-DPPC çok katmanlı lipozomlan üzerine olan etkisi 440 nm de törbidite tekniği kullanılarak incelendi. DPPC den oluşan lipozomlara melittin ilavesiyle ana faz geçiş eğrisinin genişlediği ve soğurma değerinin önemli ölçüde düştüğü gözlendi. Bu ise melittinin DPPC'nin asil zincirlerini yerleşiminin düzenini bozduğu, bu etkiyi indüklediği düşünülebilir. Melittinin, artan oranlardaki Vit D2-DPPC komplekslerine ilavesi törbiditide kademeli bir artışa neden olmakta hatta daha yüksek konsantrasyonlarda yani % 9 ve % 12 mol Vit D2 den başlamak üzere sırasıyla %1 ve %3 mol melittinin çok daha fazla artışa neden olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF VITAMIN D2 ON PHOSPHOLIPID MODEL MEMBRANES AND PROTEIN-LIPID INTERACTIONS Eker, Fatma M. S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan September 1997, 123 pages In the first part of the thesis the effect of vitamin D2 (Vit D2 ) on thermotropic phase behaviour and physical properties of dipalmitoyl phosphatidylcholine (DPPC) multilamellar liposomes has been studied by means of three non-invasive techniques namely Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), turbidity technique at 440 nm and differential scanning calorimetry (DSC). The results show that low concentrations of Vit D2 (3, 6 mol %) does not induce significant change in the shape of the thermotropic profile of DPPC while at higher concentrations of Vit D2 (12 mol %), the phase transition is completely iiiabolished with a significant broadening in the phase transition curve. It is also observed that high concentrations of Vit D2 stabilizes phospholipid membranes by decreasing mobility of the acyl chains. As Vit D2 concentration increases, DSC peaks broaden and at high concentrations give more than one peak suggesting the existence of phase separation in DPPC bilayers induced by Vit D2. On the basis of the spectroscopic studies and the effects on acyl chains we envisage that at high concentrations of Vit D2, the location of Vit D2 is within the hydrophobic interior of the lipid bilayer. In the second part of the thesis, the effect of Vit D2 on melittin-DPPC multibilayer interactions has been investigated by turbidity technique at 440 nm. With the addition of melittin into DPPC liposomes broadening of the main phase transition and a significant decrease in absorbance value are observed suggesting that melittin disturbs the acyl chains of DPPC and induces a disordering effect. However, addition of melittin to increasing ratios of Vit D2-DPPC complexes results in a gradual increase in turbidity whilst a more dramatic increase is observed for higher concentration of Vit D2 starting from 9 mol % and 12 mol % Vit D2, in the presence of 1 mol % and 3 mol % melittin, respectively.