Karakter ve değerler eğitimi açısından Hayriyye-i Nabi üzerine bir inceleme
A study on Hayriyye-i Nabi in terms of character and values education
- Tez No: 687116
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İNCE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Karakter ve değer eğitimi, nasihatname, Hayriyye-i Nabi, Character and value education, advicebook, Hayriyye-i Nabi
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Eğitim, ulusal değerler ve menfaatler ön planda tutularak ulusun varlığının devamı için bireylerin yetiştirilmesidir. Sosyal bir varlık olan insan yaşadığı toplumla etkileşime girdiği süre boyunca birtakım değerler ortaya çıkar ve bu değerler toplumsal hayatı düzenler. Toplumun bireylerde bulunmasını istediği karakter ve değerler yetişen bireylere kazandırılır. Karakter ve değerler eğitimi, insanlara güzel ahlak kazandırmak, toplumdaki düzeni devam ettirmek için vardır. Değerler yozlaşıp bozulduğunda toplum da bozulur. Klâsik Türk edebiyatının 17. yüzyıl şairlerinden olan Nâbî aynı zamanda, 17. Türk edebiyatının hikemî üsluptaki en büyük temsilcisidir. Bu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ekonomik siyasi ve idârî anlamda güç kaybı yaşamasına rağmen, edebî faaliyetler yönüyle gücünü devam ettirdiği görülür. Her yönüyle buhranlı bir asrın şairi olan Nâbî, çağının içine düştüğü şartların sebebi olarak ahlaki çöküntü ve değerlerin yozlaşması olarak görür. Karakter ve değerler eğitimi son dönemde üzerinde durulan ve önemi gittikçe artan bir konudur. Kökleri geleneklerimiz ve dünümüz içinde, gövdesi ve dalları bu köklerden beslenerek günümüze ve yarınlarımıza uzanmaktadır. Bize özgü temel insani özelliklerimizi oluşturan milli değerlerimiz, kuşaklarımıza tanıtılması ve öğretilmesi gereken bir husustur. Bu eserlerde yer alan bilgiler dün olduğu gibi bugün de hayatımızın rutin akışında karşılaştığımız sorunlarla başa çıkmada özgüven sağlayan kudretin kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Hayriyye-i Nabi adlı eser de geçmişten gelen ve İslam kültürü içerisinde yoğrulup şekillenmiş ideal insan tipi karakteri çizilmiştir. Günümüzde çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz bu karakter ve değerler eğitiminin incelenen eserde ne derecede ve nasıl yer aldığının tespitinin yapılması günümüz toplum değerlerinin temelinin bilinmesi ve anlaşılması açısından önemlidir.Hayriyye-i Nabi, içerdiği karakter ve değerler eğitimi özellikleriyle incelenerek bireyin kişisel özelliklerine nasıl olumlu katkılar sağlayabileceği ve karakter ve değerler eğitiminin bireye neler katacağını gösteren bir çalışma yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Education is the extraction of national values and interests for those who plan millet education. In its interaction with life as social life, some values emerge and this is social life. are colored with markings and colors on their maps. There are characters and values for fine tuning. As values degenerate and degenerate, society degenerates. Nâbî, one of the 17th century serials of the classical Turkish character, is the same 17th Turkish greatest representation. Although the Ottoman Empire experienced a loss of power in the economic, political and administrative sense in this century, it is seen that it continued its power in terms of literary activities. Nâbî, who is the poet of a century that was in crisis in all aspects, sees moral collapse and corruption of values as the reason for the conditions of his age. Character and values education is an issue that has been emphasized recently and its importance is increasing. Its roots are in our traditions and our past, its trunk and branches are fed from these roots and reach our day and tomorrow. Our national values, which constitute our unique basic human characteristics, are an issue that should be introduced and taught to our generations. The information contained in these works is considered as the source of the power that provides self-confidence in coping with the problems we face in the routine flow of our lives today, as it was in the past. In the work called Hayriyye-i Nabi, the ideal human type character from the past and kneaded and shaped in Islamic culture is drawn. It is important to determine to what extent and how this character and values education, which we want to teach our children today, takes place in the studied work, in terms of knowing and understanding the basis of today's society values. Hayriyye-i Nabi will be examined with the characteristics of character and values education it contains, and a study will be conducted showing how it can contribute positively to the personal characteristics of the individual and what character and values education will add to the individual.