Arıtılmış atık suların çayır ve meralarda kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of usage opportunities of treated wastewater in meadow and pastures
- Tez No: 687123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAYHAN BEKİR ERSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evsel nitelikli atıksular, arıtılmış atıksuların tarımsal sulamada kullanılabilirliği, çayır, mera, Domestic wastewater, usability of treated wastewater in agricultural irrigation, meadow, pasture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Arıtılmış atık suların yeniden kullanımı söz konusu olduğunda bu suyun kullanım amacına uygun olup olmadığı esas konu haline gelmektedir. Özellikle sulama alanlarında, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ve çayır-mera alanlarının sulanmasında yüksek seviyede arıtma işlemi ve güvenirlilik gerekmektedir. Sulu tarımda kullanılması planlanan arıtılmış atık suların, çevre ve halk sağlığına yönelik olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için bu suların kullanımı ile ortaya çıkması muhtemel patojen veya kimyasallardan kaynaklanan risklerin iyi değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmada, Adana Seyhan Batı Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının analiz sonuçları kullanılarak, Adana bölgesinde bulunan çayır ve mera alanlarına uygulanabilirliği ilgili mevzuat ve yönetmeliklerde belirtilen parametreler referans alınarak karşılaştırılmış olup, diğer tüm riskler açısından yönetme stratejileri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
When it comes to the reuse of treated wastewater, whether this water is suitable for its intended use becomes the main issue. Especially in irrigation areas, fruit and vegetable cultivation and irrigation of meadow-pasture areas, a high level of treatment and reliability are required. In order to minimize the negative effects of the treated wastewater, which is planned to be used in irrigated agriculture, on the environment and public health, it is necessary to evaluate the risks arising from the possible pathogens or chemicals that may arise with the use of these waters. In this study, using the results of the analysis of West Wastewater Treatment Plant of Adana Seyhan effluent, its applicability to meadow and pasture areas in the Adana region was compared with reference to the parameters specified in the relevant legislation and regulations, and management strategies were evaluated in detail in terms of all other risks.