finite element analysis of fracture mechanics problems
Kırılma mekaniği problemlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
- Tez No: 68713
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: G.Ş.F, S.E.M, A.P.T.D, Tekil (Çeyrek Nokta) Eleman iv, S.I.F, F.E.M, A.P.D.L, Singular (Quarter Point) Element 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET KIRILMA MEKANİĞİ PROBLEMLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ANALİZİ ACAR, Bülent Yüksek Lisans,Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Haziran 1997,121 sayfa Bu tezin esas konusu, aynı veya iki farklı malzemeden oluşmuş uzun silindirlerdeki (boş ve dolu) Gerilme Şiddeti Faktörlerinin (G.Ş.F) hesaplanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Sonlu Elemanlar Metoduna (S.E.M.) göre dört model ANSYS Parametrik Tasarım Dili (A.P.T.D) kullanılarak 3 boyutta yaratılmıştır. Modeller sırayla çevresel iç kenar çatlak (iç tabakadan kaynaklanan), dış kenar çatlak, iç çatlak, iç kenar çatlak (dış tabakadan kaynaklanan) tiplerini kapsamaktadır. Modeller düzgün dağılımlı eksenel ve iç basınç altoda incelenmiştir. Tüm modellerde çatlak ucunda, dikdörtgensel elemanların bir kenarının çökertilmesi ile elde edilen üçgensel tekil (çeyrek nokta) elemanlar kullanılmıştır. Tekil elemanlar ile düzenli elemanlar G.Ş.F. hesaplamalarında karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF FRACTURE MECHANICS PROBLEMS ACAR, Bülent M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir June 1997, 121 pages The main subject of this thesis is to calculate Stress Intensity Factors (S.I.F.) for long cylinders (hollow and solid) composed of similar or two dissimilar materials. For this purpose, four models were generated according to Finite Element Method (F.E.M) by ANSYS Parametric Design Language (A.P.D.L) in 3-D. The models have circumferential inner edge crack (emanating from the inner layer), outer edge crack, internal crack, inner edge crack (emanating from the outer layer) respectively. Models were examined under the action of both uniform axial and internal pressures. In all models, at the crack tip singular (quarter point) elements were used by transforming quadratic elements to triangular-formed elements in such a way that, one edge near the crack was collapsed. Singular (quarter point) elements were compared to regular elements for S.I.F. calculations.