Effects of bar cutoff on flexural behavior of reinforced concrete beams
Çekme donatısı kesilmesinin betonarme kirişlerin eğilme davranışı üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 68714
  2. Yazar: FİKRİ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatı Kesilmesi, Kiriş Davranışı, Çatlama. vı, Bar Cutoff, Beam Behavior, Cracking. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz ÇEKME DONATISI KESİLMESİNİN BETONARME KİRİŞLERİN EĞİLME DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ACAR, Fikri Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Tuğrul TANKUT Ağustos 1997, 68 Sayfa Bu tez çalışmasında, betonarme kirişlerde çekme donatılarının çekme bölgelerinde kesilmesinin, betonarme kirişlerin eğilme davranışı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, sekiz adet orta ölçekte, dikdörtgen kesitli kiriş denenmiştir. Bu sekiz kiriş örneğinde gözönüne alman değişkenler (beton basınç mukavemetinde istenmeyen küçük farklar dışında) boyuna donatı oram ile kesilen boyuna çekme çubuklarının teorik olarak ihtiyaç duyulmadığı noktadan itibaren uzatılma miktarı(Xo)dır. Değişkenleri azaltmak amacıyla, deney kirişleri basit kirişler olarak ve iki tekil yük uygulanarak denenmiştir. Sekiz test numunenin ortalama beton basmç mukavemeti deney günü itibariyle 29.2 MPa olarak elde edilmiştir.Deney sırasında, açıklık ortasındaki çökme (sehim) ve sabit moment bölgesindeki eğrilik ölçülmüştür. Numunelerde çatlama gelişimi, hem donatı çubuklarının kesim noktalarında, hem de sabit moment bölgelerinde izlenmiştir. Deneyde elde edilen sonuçlar kullanılarak yük-deformasyon, moment-eğrilik ve yük- kesim noktası çatlak genişliği diagramları çizilmiştir. Yapılan bu laboratuvar araştırmasında, tüm deney elemanlarının sünek bir davranış gösterdiği ve genelde, teorik olarak hesaplanan maximum dayanımlarına ulaştıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda, çekme bölgelerinde kesilen donatının, teorik kesim noktasının ötesine yeterince uzatılması durumunda (d or 12(j>), kirişlerin maximum taşıma kapasitesini, enerji tüketme kapasitesini ve sünekliğini önemli ölçüde azaltmadığı veya etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF BAR CUTOFF ON FLEXURAL BEHAVIOR OF REINFORCED CONCRETE BEAMS ACAR, Fikri M. S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Tuğrul TANKUT August 1997, 68 Pages In this study, effects of cutting off tension bars on flexural behavior of reinforced concrete beams were investigated. Eight medium scale rectangular reinforced concrete beams were tested. The parameters considered in the eight test specimens (except for unintentional small differences in concrete strength) were the percentage of longitudinal tensile reinforcement and the extension (Xo) beyond the theoretical cut point. To reduce variables of the problem, simply supported reinforced concrete beams were tested by applying two symmetrical concentrated loads. The average concrete compressive strength of eight test specimens was 29.2 MPa on the testing day. inDuring the tests, the midspan deflection and the curvature in the constant moment region were measured. Cracking of the specimens was monitored not only at points of bar cutoff but also in the constant moment region. The load-midspan deflection, moment-curvature and load-cutoff point crack width relationships were drawn by using test results. The laboratory investigation reported indicated that, all test specimens showed ductile behavior and in general they reached their representative theoretical capacities. Result of this investigation indicate that, termination of tensile steel in tension zone with adequate extension (d or 12(j>) beyond the theoretical cut point, does not substantially reduce or affect the ultimate capacity, energy dissipation capacity and ductility of beams.