The transformational limits of technology on architectural design with emphasis on the role of digital techhnologies in the design process
Teknolojinin mimari tasarım üzerinde dönüştürücülüğünün sınırları dijital teknolojilerin tasarım sürecindeki rolü
  1. Tez No: 68729
  2. Yazar: ÖMER OZAN ERKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Çerçeveleme, Teknolojik Dönüşüm, Mimari Tasarım Süreci, Dijital Teknolojiler, Technology, Enframing, Technological Transformation, Architectural Design Process, Digital Technologies
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, teknolojinin mimari tasarım süreci üzerindeki dönüştürücülüğünün sınırlarını araştırıyor. Modern teknolojik söylemlerin eleştirisinde birleşen seçilmiş felsefi tartışmaların ışığında, dijital teknolojilerin sorgulanmasıyla bu sınırlar ortaya çıkıyor. Özellikle Martin Heidegger ve Jean-François Lyotard gibi felsefecilerin söylemlerinin rehberliğiyle teknolojik dönüşümün üç boyutu açıklanıyor. (I) Modern teknolojinin getirdiği anlayışla doğanın sonuna kadar değerlendirilmesi gereken bir kaynak olarak algılanması. (II) Bu anlayışın bir sonucu olarak enstrümantal düzeyde insanın bir dönüşüme ihtiyaç duyduğu. (III) Bunun, insanın üretim sürecinde kontrolü ve yaratıcılığını kaybetmesi boyutunda bir dönüşüme kadar gittiği. Bu üçüncü boyut, tehlike doğuran bir durum olarak ortaya konuyor ve buna karşı dijital teknolojilere bir sınır konup konmadığı soruşturuluyor. Tezin ikinci bölümünü oluşturan çalışma da bu soruşturmayı üstleniyor. Sonuç olarak, büyük birçoğunlukla, çalışmaya katılan mimarların teknolojiyi enstrümantal sınırlar içinde kabul ettiğini ortaya koyuyor. Buna karşın mimarlar arasında bu sınırın kimileri tarafından kaldırıldığı, yaratıcılığın dijital teknolojilere teslim edildiği görüşü de ortaklık gösteriyor.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to explore the transformational limits of technology on architectural design. With the guidance of certain philosophical arguments which are similar with their criticism on the Modernist discourses of legitimating the role of technologies in the processes of production, these limits are derived and questioned in the domain of architecture, with emphasis on digital technologies. The discourses of especially Martin Heidegger and Jean-François Lyotard guide the development of an argument which can be summarized as the three issues of technological transformation. (I) That with the emergence of modern technologies, man conceives nature within mathematical considerations and rationally tries to get the most out of it. (II) That a technological transformation is needed at an instrumental level as a result of mathematical considerations. (HI) That due to the loss of man's creative imagination, another level of transformation becomes apparent. Man himself is unconsciously transformed.The limits are thus shaped. With respect to the level of dominance of mathematical considerations in the design process, two possible limits inside which the transformation of digital technologies is accepted are derived. A case study questions these issues among designers. Conclusively, it is demonstrated that a majority of architects are conceiving design with mathematical considerations to a certain level where the role of imagination is still protected. Parallelly, the limit is put at the instrumental level. However, another common claim is that we encounter cases where the limits are broken and where digital technologies take the place of human imagination.