A Revaluation of functional potentialites of ankara based on the capacity and incapacity of the labour force
Ankara'nın işlevsel potansiyellerinin kentsel emek gücünün kapasitesine dayanılarak yeniden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 68728
  2. Yazar: FUNDA ERKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Başkent, Kentsel İşlevsel Kimlik, İşgücü Profili iv, Ankara, Capital City, Urban Functional Identity, Labour Force Profile ui
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz ANKARA'NIN İŞLEVSEL POTANSİYELLERİNİN KENTSEL EMEK GÜCÜNÜN KAPASİTESİNE DAYANILARAK YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Erkal, Funda Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Baykan Günay Eylül 1997, 133 sayfa 1 980'li yıllarda dünyanın tekno-ekonomik ve sosyo-politik yeniden yapılanmasıyla birlikte; kente ilişkin kuramsal yaklaşımlar da kenti yalnızca etkilenen değil aynı zamanda etkileyen, yani etkileşerek değişen, dönüşen bir kavram olarak açıklamaya başlamışlardır. Küreselleşen ekonomik etkinlikler ve uluslararasılaşan işbölümü, bu etkileşimin ulusal sınırlan aşarak gerçekleşmesini olanaklı kılmaktadır. Kentlerin gelecekteki rolleri de, bu yeniden yapılanma çerçevesinde taşıdığı potansiyeller ve etkileşim kapasitesi ölçütlerine göre tanımlanmaktadır. Tezin amacı, Ankara'nın işlevsel kimliğinin taşıdığı potansiyellerin yeniden değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme için kentsel işgücü profilinin dönüşümü ve yeni işlevsel roller tanımlama kapasitesi incelenmektedir. Ankara'nın işlevsel kimliği, devletin yönetsel, sosyal, iktisadi ve hizmet faaliyetlerinin ulusal mekan organizasyonu ile etkileşimi çerçevesinde kurgulanmıştır. Ancak bu kimliğin, son on yıldır etkileştiği toplumsal konjonktür gereği yeni potansiyeller taşıdığı, bu potansiyellerin Ankara'nın gelecekteki rolüne ilişkin önermeler içerdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REEVALUATION OF FUNCTIONAL POTENTIALITIES OF ANKARA BASED ON THE CAPACITY AND INCAPACITY OF THE LABOUR FORCE Erkal, Funda M.S., Department of City Planning Supervisor: Assist. Prof. Baykan Günay September 1997, 133 pages In accordance with the techno-economic and socio-political restructuring of the world, the theoreticel approaches to city changed on behalf of the interactive features of transformation. City is defined not only effective bu also affected phenomenon. Globalizing economic activities and international division of labour enable the interaction accros national boundaries. New role of cities are defined according to the potentials and interactive capacity in restructuring processes. The aim of the thesis is to reevaluate the potential of the functional role of Ankara. It is analysed based on the transformation of labour force profile and its capacity to contribute to the new roles of Ankara. Functional identity of Ankara was defined with respect to the state's administrative, social, economic and service functions and the interaction of it with national space organization. However, it is achieved that functional identity of Ankara have new potentialities interactively with social conjuncture of the last ten years. These potentialities have new proposals for the new roles of the city.